Nieuws

Banden goed opgepompt? Dan bespaar je tot 104 euro

22 februari 2022
autoband op groene achtergrond met milieuvriendelijk symbool voor geld besparen

Je autobanden goed oppompen is een makkelijke manier om geld te besparen. Een lage bandenspanning heeft namelijk een grote invloed op je brandstofverbruik. Natuurlijk is het regelmatig controleren van de bandendruk ook veel veiliger voor jou en andere weggebruikers. 
Wanneer heb jij voor het laatst je bandenspanning gecheckt? Een te lage druk op de banden is een van de belangrijkste factoren die invloed heeft op het brandstofverbruik van je wagen. Bij een te lage spanning stijgt de rolweerstand en gebruik je meer brandstof. Ook slijten je banden sneller en zul je eerder nieuwe banden moeten aanschaffen. En niet te vergeten: met minder bandenspanning heb je minder grip op de weg, en daarmee méér kans op een ongeluk. 

 

Bespaar tussen de 38 en 104 euro

Onze experts hebben berekend dat je bij een mindere bandenspanning 3% meer brandstof verbruikt. Hoeveel brandstof dat precies is en hoeveel euro´s je daaraan kwijt bent, is zeer afhankelijk van het soort auto. We nemen daarom het gemiddeld aantal kilometers én gemiddeld verbruik per type wagen als leidraad: 30 000 kilometer voor diesel, 10 000 kilometer voor benzine en 20 000 kilometer voor elektrisch. In onze berekening hebben we de huidige brandstofprijzen en/of de kosten voor het opladen aan een publieke laadpaal gebruikt. 

 

Wat is de juiste bandenspanning?

Er bestaat geen algemene correcte druk van een band. Het is belangrijk om voor de juiste bandenspanning het instructieboekje of de informatiesticker van de wagen te raadplegen. De meeste adviezen raden aan om 1 keer per maand de bandendruk te checken. De meeste garages en tankstations beschikken over een pomp met bandenspanningsmeter. Het kan ook thuis met een compressor en een goede meter. Of gebruik een digitale bandenspanningsmeter, deze zijn zeer nauwkeurig. Daarmee heb je alleen geen mogelijkheid om ze op te pompen. 

De beste autobanden

Voor een optimaal resultaat, is het van belang dat je goede banden kiest. De beste autobanden hoeven gelukkig niet de duurste te zijn. Maar de kwaliteit is natuurlijk wel belangrijk. Wat zijn de beste autobanden? Elk seizoen doen wij een uitgebreide bandentest. Uit onze meest recente test naar zomerbanden blijkt dat je op een set van vier zomerbanden fors kunt besparen. 

Benieuwd naar de beste banden uit onze test? Bekijk dan onze testresultaten en vergelijk autobanden. 

Vergelijk autobanden