Nieuws

Onze Europese bandentest viert zijn 50e verjaardag!

21 februari 2023
50e verjaardag autobandentest testaankoop

Om te vieren dat wij al 50 jaar autobanden testen, en wij de consument daarmee al een halve eeuw veilig de weg op sturen, hebben onze experts maar liefst 50 zomerbanden getest. Samen met bandenexpert Steve Mestdagh blikken we terug op deze mijlpaal en de testresultaten.

Tijdlijn: 50 jaar banden testen

In 1973 voeren onze experts de bandentest voor het eerst uit onder de naam “The Super Test - Which is the safest all-season tyre". Nog geen 15 jaar later sluiten verschillende Europese partnerclubs zich aan bij de bandentest, waaronder Testaankoop. In de jaren daarna volgen er grote verhuizingen, nieuwe testclassificaties en natuurlijk spectaculaire autobandentests. 

Bekijk hieronder de tijdlijn met alle hoogtepunten van 50 jaar autobanden testen. 


50 zomerbanden 

De 50e verjaardag van onze bandentest gaat uiteraard niet stilletjes aan ons voorbij. Om deze prestatie te vieren, hebben wij voor het eerst 50 modellen getest van de bandenmaat: 205/55 R16 91V. Dit is de bandenmaat met het grootste marktaandeel voor wagens van de lagere middenklasse. 

De beste zomerbanden van 2023

Zomerbanden worden jaarlijks getest op rijveiligheid en omvat bekende tests zoals weggedrag op droog en nat wegdek. Dit jaar zijn voor het eerst ook nieuwe duurzaamheidscriteria opgenomen in de bandentest. Onze bandenexpert Steve Mestdagh geeft toelichting: “Terwijl we vroeger een aantal criteria hadden zoals testen op droog wegdek, nat wegdek, slijtage enz., hebben we nu eigenlijk twee nieuwe grote pijlers: rijveiligheid en milieuprestatie. Deze pijlers hebben respectievelijk een weging van 70% en 30% in de test”. 

Zo heeft zowel Michelin als Continental niet één, maar twee zomerbanden in onze test waarvan eentje een milieuvriendelijker alternatief. Steve Mestdagh: “De milieuvriendelijkere band scoort inderdaad beter op het duurzaamheidsaspect, maar moet daardoor inleveren op de rijveiligheid”. Een hoge score in onze test is dan ook alleen voorbehouden aan banden die een goede algemene beoordeling krijgen volgens de weging van 70-30 op rijveiligheid en milieuprestaties. “Een goede band moet een mooi evenwicht hebben tussen deze twee aspecten”, aldus Steve Mestdagh.

Uiteindelijk ontvingen 5 zomerbanden een goede algemene beoordeling op basis van zowel rijveiligheid als milieuprestaties. 

Drastische verschillen in remafstand

Het opvallendste testresultaat is het enorme verschil in remafstand tussen de autobanden. Bij de test op droog wegdek had de beste zomerband een remafstand van 36 meter. De slechtst geteste zomerband stond pas stil na 43 meter. Voor nat wegdek was dat verschil nog veel groter: de beste stond stil na 34 meter en de slechtste pas na 59 meter. Dat is een verschil van 25 meter! Het tweede effect, dat op basis van deze meetresultaten van de remweg werd gemeten, is dat toen de beste band op nat wegdek al stil stond, de wagen met de slechtst geteste banden nog aan een snelheid van maar liefst 52 per kilometer per uur reed...

De zomerband Falken ZIEX ZE310 ECORUN behaalt voor de remafstand op droog wegdek de hoogste score in de test. De autoband is zeer stabiel op zijn limiet en biedt ook een korte remweg vanaf 100 km/u. Voor nat wegdek kreeg Continental Premium Contact 6 de beste score. Deze zomerband heeft een zeer goede grip en met de testauto kan zeer veilig op nat wegdek worden gereden.

Benieuwd of deze banden ook het label Beste van de Test ontvingen? Bekijk dan de testresultaten van alle 50 zomerbanden in onze koopwijzer.

Vergelijk zomerbanden 205/55 R16 91V

Onze bandentest blijft het meest betrouwbaar

Ondanks dat Europa in 2012 een label heeft geïntroduceerd dat de consument zou moeten informeren over de autoband die zij willen aanschaffen, zoals de rolweerstand en het energieverbruik, hebben wij al vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij de volledigheid van dit label. Het blijft daarom raadzaam om onze koopwijzer te raadplegen, aangezien wij je steeds de meest complete testresultaten geven. 

Dan nog een laatste woordje van onze expert Steve Mestdagh over ons jubileum: “We zijn trots om de consument al 50 jaar lang te mogen voorzien van vakkundig advies over de beste autobanden. En uiteraard hopen wij ons in de toekomst hiervoor kunnen blijven inzetten”.  

44 Slechte
kwaliteit
vanaf  46,98
36 Slechte
kwaliteit
vanaf  47,99
38 Slechte
kwaliteit
vanaf  48,20
Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!