Koopgids

Koopgids banden

02 mei 2018
banden koopgids

02 mei 2018

De banden zijn de enige contactpunten van je auto met het wegdek. Waarop moet je letten als je deze essentiële onderdelen koopt? 

Zomer- en winterbanden of alleseizoensbanden?

Het mag dan al het gemakkelijkste zijn om het hele jaar met dezelfde banden te rijden; een goed idee is het niet. Zowel voor je veiligheid als voor je portemonnee is het beter om te wisselen.

Banden aangepast aan het weer

Het is belangrijk om je banden aan te passen aan het seizoen. Het hele jaar zomer- of winterbanden op je auto laten zitten, raden we sterk af. De meeste auto’s in ons land zijn uitgerust met zomerbanden, maar deze zijn niet geschikt voor winterse toestanden. Vanaf het moment dat het kouder wordt dan 7° C, presteren ze beduidend zwakker. Dit wordt nog versterkt naarmate de band breder is, en de trend van bredere banden zet zich de laatste tijd duidelijk door.

Winterband voert beter af

Bij lagere temperaturen is het daarom aan te raden om over te schakelen op een winterband. Het rubber dat voor deze banden wordt gebruikt, is van een andere samenstelling dan dat van de zomerbanden en blijft daardoor soepel tot extreem lage temperaturen (tot -40° C). Ze plakken beter op de weg. Bovendien hebben ze een ander profiel, waardoor sneeuw en slijk gemakkelijker kan worden afgevoerd dan bij een zomerband, wat ook geldt bij regen. De wegligging is daardoor beter in deze omstandigheden. Anderzijds hebben zomerbanden duidelijk kortere remafstanden.

Snellere slijtage in de zomer

Verder zijn de nadelen die met winterbanden in verband worden gebracht vaak sterk overdreven: ze produceren niet meer lawaai en zijn niet minder comfortabel dan zomerbanden, sommige zijn gehomologeerd voor hoge snelheden, ze presteren niet minder goed op een droog of nat wegdek of bij zachter weer, en ze zijn niet sneller versleten dan zomerbanden in de zomer. Enkel als ze ook de zomer en de lente worden gebruikt, zullen ze sneller afslijten.

Op oude of nieuwe velgen?

Denk er dus aan om geschikte banden te kopen, als de winter eraan komt. Je hebt dan twee mogelijkheden. Ofwel koop je nieuwe velgen voor die nieuwe banden, ofwel behoud je je oude velgen. Als je de oude houdt, zal je garagist je zomerbanden er van af moeten halen en de nieuwe banden er op hun beurt op moeten plaatsen (en dit telkens als de banden moeten worden verwisseld). Je bespaart dus op de aankoop van nieuwe velgen, maar daartegenover staat wel de prijs voor de vervanging bij elke overgang van de seizoenen.

Als je nieuwe velgen koopt, dan kun je de winterbanden daar op laten, en moet je niet elk half jaar bij je garagist langsgaan. Al is het ook mogelijk om de klus zelf te klaren. Al moet je ook dan rekening houden met een aanzienlijke uitgave: tussen € 700 en € 1000 voor de vier banden (velgen inbegrepen).
Wat betreft het opbergen van de banden die je niet gebruikt: vaak heeft je garagist nog wel een plekje om ze te stockeren.

Alleseizoensbanden: een twijfelachtig alternatief

De alleseizoenbanden zijn op hun beurt af te raden. Enkel op papier is dit de beste oplossing (“presteren even goed als de concurrenten, bij welke weersomstandigheden dan ook”). De ideale tussenoplossing moet eigenlijk nog worden uitgevonden, al is er op dat vlak de voorbije jaren vooruitgang geboekt. Uit onze laatste tests blijkt namelijk dat geen enkele alleseizoensband voldoende scoort op een natte ondergrond. Ze tonen zich dus (nog) niet als een volwaardig alternatief. Hun levensduur ligt globaal genomen ook iets lager dan die van een winterband.