Koopgids

Koopgids banden

02 mei 2018
banden koopgids

De banden zijn de enige contactpunten van je auto met het wegdek. Waarop moet je letten als je deze essentiële onderdelen koopt? 

Het Europees bandenlabel

Indicator van prestaties

Sinds 1 november 2012 moeten alle banden, die na 1 juli van datzelfde jaar werden geproduceerd, een Europees label dragen. Dit geldt voor alle voertuigen, ook de bedrijfswagens, maar niet voor motoren en ook niet voor banden die een nieuw loopvlak hebben gekregen en voor 4x4 terreinbanden. Dit label geeft enkele inlichtingen over de band, maar helaas niet alle. Het beperkt zich helaas tot de rolweerstand, de wegligging bij nat weer en het aantal geproduceerde decibels. De twee eerste criteria worden gequoteerd aan de hand van de letters A tot G.

Moeilijke vergelijking

Het probleem is dat het de fabrikanten zelf zijn die hun banden mogen quoteren, zonder dat dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Het risico bestaat dan dat ze zich enkel op de criteria gaan richten die op op het label staan vermeld. Uit onze tests blijkt dat, op enkele uitzonderingen na, het Europese label steeds (erg) optimistisch is. Bij je aankoop kan dit label je dus een helpende hand bieden, maar baseer je niet enkel hierop. Om de banden echt met elkaar te vergelijken blijven onze meer uitgebreide tests het beste alternatief. 

Zijn goedkope “exotische” banden gevaarlijk?

De laatste jaren duiken er in onze winkels heel wat bandenmerken uit het Verre Oosten op, vaak tegen erg lage prijzen. Deze banden dragen het Europees bandenlabel, anders mochten ze bij ons niet worden verkocht. Maar uit onze tests blijkt wel dat de prestaties van deze banden, van merken als Goodride, Sunny, Wanli en Nankang vaak (sterk) onder het gemiddelde presteren, (wat je ook zult zien in onze koopwijzer). En niet alleen zijn ze van minder goede kwaliteit, ze zijn ook bijzonder vervuilend en, in bepaalde omstandigheden, gewoonweg gevaarlijk. Ons aankoopadvies luidt in het algemeen dat je deze goedkope banden het best links laat liggen en iets meer betaalt voor meer kwaliteit.


Afdrukken Versturen via e-mail