Koopgids

Koopgids banden

17 december 2021
banden koopgids

De banden zijn de enige contactpunten van je auto met het wegdek. Waarop moet je letten als je deze essentiële onderdelen koopt? 

Afmetingen

Allereerst moet je een band kiezen die de juiste afmetingen heeft om op de velgen van je auto te passen. Zomer- en winterbanden vind je in allerlei maten. Maar wat betekenen deze maten precies, bijvoorbeeld in het geval van de winterband 165/70 R14 T?

  • 165: breedte van de band, uitgedrukt in mm;
  • 70: verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band, uitgedrukt in %. Hoe lager het getal, des te sportiever oogt de band: breed en met een laag profiel;
  • R: alle banden zijn tegenwoordig radiaalbanden;
  • 14: buitendiameter van de velg, uitgedrukt in duim (dus in dit geval 14 x 2,54 cm = 35,56 cm);
  • T: snelheidsindex, die verwijst naar de gehomologeerde maximumsnelheid van de auto. T betekent dat die maximumsnelheid 190 km/h bedraagt, H betekent 210 km/h en V duidt op een maximum van 240 km/h. Als je auto werd gehomologeerd voor een snelheid van 200 km/h, dan mag je niet met banden met snelheidsindex T rondrijden, ook al liggen de reële prestaties een stuk onder de 200 km/h. 

Verder vind je ook een aanduiding met vier cijfers op de band. Als hier bv. 1310 staat, betekent dit dat hij is geproduceerd in de 13de productieweek van productiejaar 2010. Als op de band “tubeless” staat, dan gaat het om een band zonder luchtkamer.

Sportbanden enkel voor het uitzicht

Sommige mensen zullen misschien voor sportbanden kiezen. Dan ga je voor "laagprofielbanden", die breder en minder hoog zijn. Maar opgelet: zij kunnen je voertuig een “sportief” uitzicht geven, maar ze zijn absoluut niet geschikt voor winterse omstandigheden en ze leveren minder goede prestaties bij regenweer. Bovendien moet jeaangepaste velgen voorzien wat ook extra kosten met zich meebrengt.