Hoe wij testen

Hoe testen wij banden?

08 januari 2018

08 januari 2018
Banden vormen het enige punt van contact tussen je auto en de weg. Je moet er dus 100 % op kunnen vertrouwen. Wij onderwerpen ze dan ook aan de strengste tests. Want jouw veiligheid staat op het spel!

Prestaties op sneeuw

Enkel winter- en alleseizoensbanden testen we ook op harde sneeuw bij vriestemperaturen. Dit gebeurt in Finland.

  • Remprestaties. We meten de afstand die de banden nodig hebben om zonder ABS op een compacte laag sneeuw te vertragen van 40 tot 20 km/uur. De auto legt 3 tot 5 rondes af, waarbij we telkens minstens 5 keer de remafstand meten. Daarna beoordelen we de gemiddelde remafstand.
  • Trekkracht. Met deze test meten we de maximale snelheid vooraleer de banden gaan doordraaien (bijvoorbeeld bij het vertrekken), dus zich niet meer aan de sneeuw “hechten”. We vertrekken tegen lage snelheid en versnellen trapsgewijs met 2,5 %. Een apparaat meet de trekkracht op het moment dat de banden doordraaien. Dit herhalen we 3 tot 5 keer, waarbij we telkens minstens 6 metingen doen. Daarna beoordelen we gemiddelde trekkracht.
  • Wegligging. Deze test vindt plaats op vlakke en op bergwegen. In de bergen beoordelen de testrijders de trekkracht en de grip in de bochten, op vlakke wegen de trekkracht en de zijdelingse grip. We nemen ook de tijd op van de ritten. Daarna beoordelen we de gemiddelde tijden en de ervaringen van de testrijders.