Hoe wij testen

Hoe testen wij banden?

08 januari 2018

Banden vormen het enige punt van contact tussen je auto en de weg. Je moet er dus 100 % op kunnen vertrouwen. Wij onderwerpen ze dan ook aan de strengste tests. Want jouw veiligheid staat op het spel!

Inleiding

Om zeker te zijn dat jouw autobanden veilig zijn, testen we ze bij verschillende weersomstandigheden op verschillende parcours. We beoordelen niet alleen hun wegligging, maar ook hoeveel lawaai ze maken, hun invloed op het brandstofverbruik, hun duurzaamheid, hun gedrag bij hoge snelheden enz. Dat levert zeer uiteenlopende resultaten op naargelang van het merk en model. Zo zijn er nog altijd banden van zodanig slechte kwaliteit dat ze bij een bruusk remmanoeuvre op nat wegdek het leven van de inzittenden en andere weggebruikers in gevaar brengen!

Gezien het enorme aanbod is het onmogelijk om alle banden op de markt te testen. Daarom kiezen wij elk jaar voor een bepaalde bandenmaat (van zomerbanden, winterbanden en sommige jaren alleseizoensbanden) en een aantal banden van de belangrijkste merken in die maat. De bedoeling is om in de loop der jaren de volledige markt en alle types onder de loep te nemen.

Goed om te weten is dat de testresultaten van een bandenmaat gewoonlijk ook gelden voor de net iets kleinere maten. Als we bijvoorbeeld banden in maat 205/55 testen, gelden die resultaten ook voor de maten 195/55 tot 215/55.

Naar al onze koopwijzers banden

Allemaal op exact dezelfde manier getest

Eerst worden alle banden op een droog wegdek ingereden over een afstand van 400 tot 500 km, om het laagje dat soms na de productie achterblijft te verwijderen. Pas dan worden ze door ervaren testrijders beoordeeld.

De technische en subjectieve beoordeling (van het labo en de testrijders) gebeurt volgens een internationaal erkende beoordelingsschaal, die wordt aangepast aan alle nieuwigheden in de sector. Om een correcte rangschikking te kunnen opstellen, beoordelen we elke band ten opzichte van een referentieband.

Winter-, zomer- of alleseizoensbanden?

Onze tests zijn daar meestal vrij duidelijk over: alleseizoensbanden presteren eerder middelmatig in vergelijking met zowel zomer- als winterbanden. Wij raden ze dan ook af.

Het hele jaar door met zomerbanden rijden is evenmin aan te raden, omdat hun rubber gemaakt is om optimaal te presteren bij meer dan 6 à 7°C. Bij koudere temperaturen verhardt het rubber en “kleeft” het minder goed aan de weg.

Winterbanden bieden dus meer grip als de temperatuur onder 7°C zakt. Bovendien wordt water beter afgevoerd dankzij hun bredere profiel.

Een goede raad

Als je bij aankoop van een auto vaststelt dat de banden slechte resultaten hebben behaald bij onze tests, vraag de verkoper dan om een nieuwe bandenset. Ook al moet je daar waarschijnlijk voor bijbetalen.

Server Error