Autobanden, waarop letten?

Een band biedt maar een goed rijcomfort en gaat lang mee als er goed zorg voor wordt gedragen. Maar op welke aspecten moet u letten om uw banden een lang leven te geven?
Welke druk?
De druk van de banden is een essentieel element. Te veel of te weinig druk kan de wegligging in gevaar brengen, de slijtage van de banden bevorderen en het brandstofverbruik de hoogte in jagen. Een onvoldoende opgeblazen band (hoe miniem ook) kan oververhitten. De slijtage van het rijvlak wordt sterker op de zijkanten en het brandstofverbruik zal hoger liggen. De flank van uw band kan zelfs verslijten indien het gebrek aan druk groot is. Omgekeerd zal het rijvlak van een te veel opgeblazen band veel sneller afslijten in het midden. Het is veel kwetsbaarder wanneer u op een vervormde weg of over puin rijdt.
Neem de handleiding erbij
De druk die door de constructeur wordt voorgeschreven, staat aangegeven in de gebruikshandleiding van het voertuig, op de binnenkant van het luikje van de tank of op de zijkant van het portier. Deze kan variëren in functie van de belasting, de snelheid en het type band. Indien u twijfelt, vraagt u het best raad aan een specialist (garagist, bandenhandelaar enz.). In principe moet u de druk van uw banden om de drie tot vier weken controleren.
Digitale drukmeters genieten de voorkeur
Gebruik voor het meten van de bandenspanning bij voorkeur toestellen met digitale aflezing; ze zijn nauwkeuriger dan hun analoge broertjes. De test die we onlangs hebben uitgevoerd, toont aan dat de individuele drukmeters die in de handel verkrijgbaar zijn, hun kerntaak goed tot zeer goed volbrengen: allemaal meten ze de druk tot op minder dan 0,1 bar nauwkeurig. Hun prijzen lopen wel sterk uiteen. Voor het overige zien we voornamelijk verschillen in gebruiksgemak. De toestellen die in benzinestations ter beschikking staan om de bandenspanning te controleren en te corrigeren, vertonen meestal een uitstekende nauwkeurigheid, maar er zijn spijtige uitzonderingen op de regel. Bovendien moet u in sommige benzinestations betalen voor de service.
Enkele vuistregels
Bij het meten en regelen van de druk van de banden mag u de volgende punten niet over het hoofd zien:
- corrigeer nooit de druk van een warme band (een drukstijging tijdens het rijden is normaal);
- schroef de doppen van de ventielen correct vast want zij beschermen de klep tegen stof en vuil, en ze voorkomen lekken;
- vervang ontbrekende ventieldoppen onmiddellijk;
- vergeet niet om ook het reservewiel te controleren. In principe moet dit een iets hogere druk dan normaal hebben.
De wet verbiedt het gebruik van banden met minder dan 1,6 mm rubber op tweederde van het rijvlak. Een versleten band kan leiden tot slippartijen in bochten, vooral op een vochtig wegdek. Denk er ook aan dat een versleten band erg gevoelig is voor aquaplaning.
Onregelmatige slijtage? Naar de garage!
Een band moet zo regelmatig mogelijk afslijten. Indien u onregelmatige slijtage vaststelt, moet u uw garagist raadplegen. Banden bevatten slijtage-indicatoren (of TWI, threat wear indicators, op verdeeld over het loopoppervlak en vaak aangeduid met ‘TWI’ op de zijkant van de band). Deze indicatoren zitten verzonken in de tekening van de band komen gelijk te liggen met het profiel wanneer er slechts 1.6mm rubber meer overblijft. Dit duidt aan dat de banden moeten worden vervangen. In de gespecialiseerde handel vindt men ook kleine meters om de diepte van het reliëf te meten.
Let wel, De 1.6mm is het absolute minimum aan slijtage. Hoe meer profiel, hoe beter de eigenschappen van de band behouden blijven. Voor winterbanden vinden wij een profieldiepte van 3mm het minimum.
Wieluitlijning
Indien de voorbanden aan één kant meer afgesleten zijn dan aan de andere, dan moet u de wieluitlijning van de voortrein controleren. Indien de slijtage van de voorbanden onregelmatig verloopt, laat dan de banden uitlijnen en de ophanging controleren. Uitstulpingen en zwellingen op de flanken of het rijvlak wijzen erop dat de binnenbekleding of de luchtkamer beschadigd is en dat de band vervangen moet worden.
Gelijk op beide assen
De slijtage moet equivalent zijn op elk van beide assen. Anders wordt aanbevolen om de voor- en achterbanden te verwisselen, vooral indien de banden op de achteras het meest afgesleten zijn. Onze tests wijzen immers uit dat bij een erg verschillende slijtage tussen de voor- en de achteras het risico op slippen stijgt bij het manoeuvreren of veranderen van rijstrook op een vochtig wegdek.
De levensduur van een band hangt voornamelijk af van de rijstijl. Hij hangt ook af van de technische kenmerken van de band: bv. hardheid van het rubber.
Maximum tien jaar
Welke band u ook kiest, men raamt de maximale levensduur op een tiental jaar, ook al is er aan de buitenkant geen teken van schade en ook al hebt u weinig tot niet gereden. De rubber veroudert immers en verliest zijn eigenschappen. Hoge temperaturen en de zon versnellen de veroudering nog.
We hebben de wegvastheid van nieuwe banden, op een droge en natte ondergrond, vergeleken met die van gelijkaardige modellen van 2 tot 14 jaar oud. Die oude banden hadden een voldoende reliëf van 5 tot 7 mm, ruimschoots boven de wettelijke limiet van 1,5 mm.
Vooral slijtage op vochtige ondergrond
De resultaten, grafiek ontbreekt, zijn overduidelijk: de wegligging neemt aanzienlijk af met de tijd. Vooral op een vochtige ondergrond is deze afname spectaculair. Na drie jaar zijn de remprestaties (met ABS) op een natte grond al met zo’n 15% afgenomen. Na 10 jaar is de band bijna 10% van zijn hechting op een droge grond verloren en op een natte weg zijn de prestaties al 30% minder in vergelijking met een nieuwe band. Om nutteloze risico’s te vermijden, is het beter om banden na 5 à 7 jaar te vervangen, ook al zijn ze nog niet versleten. Als uw banden ouder zijn dan 10 jaar, laat ze dan onmiddellijk en zonder aarzelen vervangen. Uw veiligheid hangt ervan af.
Na 6 tot 8 jaar moet u ook de banden vervangen van caravans die slechts af en toe worden gebruikt.
Gecodeerde datum
De leeftijd van uw band staat aangegeven op de flank. Dat is een gecodeerde productiedatum. Als die code bv. 0909 is, dan staat de eerste 09 voor de 9de week en de tweede 09 voor het jaar 2009. Misschien nog eerder uitzonderlijk en dan wel dringend actie nodig, maar voor de jaren vóór 2000 wordt de leeftijd van de band als volgt gecodeerd: 9< voor 1999, 8< voor 1998 …
Klassement van bandenmerken en hun levensduur
Onder ideale omstandigheden kunnen de beste exemplaren tot 70 000 km afleggen zonder dat ze moeten worden vervangen.
In november 2021 voerden we een onderzoek naar de levensduur van de verschillende merken. De resultaten van deze enquête zullen vooral nuttig zijn als u een andere bandenmaat nodig hebt dan degene die we gestest hebben (of waarvoor de resultaten ook gelden).
Sinds 1 april 2005 verplicht de wet verkopers en garagisten om gratis versleten banden over te nemen in ruil voor nieuwe (principe 1 voor 1). Indien u van uw versleten banden af wilt zonder nieuwe te kopen, kunt u ook terecht bij uw garage of bandenspecialist maar slechts voor een maximale hoeveelheid van 4 banden per gezin (principe van 1 voor 0). Geregistreerde containerparken aanvaarden ook versleten banden voor zover ze deel uitmaken van het Recytyre-systeem en voor maximaal 4 banden per gezin. Dat geldt enkel voor bepaalde types banden. Opgelet: de types banden die containerparken mogen aanvaarden, zijn beperkt. Welke u mag binnenbrengen, leest u in de aanvaardingsvoorwaarden. Voor grote hoeveelheden die niet aan deze voorwaarden voldoen, moet u betalen voor het inzamelen van de oude banden.
De firma Recytyre zorgt voor de recyclage van deze producten. De financiering van het systeem gebeurt door fabrikanten en invoerders evenals door de milieubijdrage op de aankoop van vrachtwagenbanden. Zo worden jaarlijks ongeveer 80 000 ton banden ingezameld. Na sortering of een eventuele voorbehandeling gaan ze naar valorisatiebedrijven die hen een nieuw leven schenken. De banden worden ofwel bekleed en opnieuw gebruikt ofwel getransformeerd tot korrels (voor het vervaardigen van isolatie of voor de ballast van synthetische sportterreinen bijvoorbeeld), of ze worden verbrand in speciale ovens om de energie te recupereren.