Dossier

Autobanden, waarop letten?

27 januari 2017
banden

Een band biedt maar een goed rijcomfort en gaat lang mee als er goed zorg voor wordt gedragen. Maar op welke aspecten moet u letten om uw banden een lang leven te geven?

Wat doen met oude banden?

Sinds 1 april 2005 verplicht de wet verkopers en garagisten om gratis versleten banden over te nemen in ruil voor nieuwe (principe 1 voor 1). Indien u van uw versleten banden af wilt zonder nieuwe te kopen, kunt u binnenkort ook terecht bij uw garage of bandenspecialist maar slechts voor een maximale hoeveelheid van 4 banden per gezin (principe van 1 voor 0). Geregistreerde containerparken aanvaarden ook versleten banden voor zover ze deel uitmaken van het Recytyre-systeem en voor maximaal 4 banden per gezin. Dat geldt enkel voor bepaalde types banden. Opgelet: de types banden die containerparken mogen aanvaarden, zijn beperkt. Welke u mag binnenbrengen, leest u in de aanvaardingsvoorwaarden. Voor grote hoeveelheden die niet aan deze voorwaarden voldoen, moet u betalen voor het inzamelen van de oude banden.

De firma Recytyre zorgt voor de recyclage van deze producten. De financiering van het systeem gebeurt door fabrikanten en invoerders evenals door de milieubijdrage op de aankoop van vrachtwagenbanden. Zo werd in 2013 meer dan 75 000 ton banden (van vrachtwagens en auto’s samen) ingezameld. Na sortering of een eventuele voorbehandeling gaan ze naar valorisatiebedrijven die hen een nieuw leven schenken. De banden worden ofwel bekleed en opnieuw gebruikt ofwel getransformeerd tot korrels (voor het vervaardigen van isolatie of voor de ballast van synthetische sportterreinen bijvoorbeeld), of ze worden verbrand in speciale ovens om de energie te recupereren.