Dossier

Autobanden, waarop letten?

27 januari 2017
banden

Een band biedt maar een goed rijcomfort en gaat lang mee als er goed zorg voor wordt gedragen. Maar op welke aspecten moet u letten om uw banden een lang leven te geven?

Hoe lang gaat een band mee?

De levensduur van een band hangt voornamelijk af van de rijstijl. Hij hangt ook af van de technische kenmerken van de band: bv. hardheid van het rubber.

Maximum tien jaar

Welke band u ook kiest, men raamt de maximale levensduur op een tiental jaar, ook al is er aan de buitenkant geen teken van schade en ook al hebt u weinig tot niet gereden. De rubber veroudert immers en verliest zijn eigenschappen. Hoge temperaturen en de zon versnellen de veroudering nog.

We hebben de wegvastheid van nieuwe banden, op een droge en natte ondergrond, vergeleken met die van gelijkaardige modellen van 2 tot 14 jaar oud. Die oude banden hadden een voldoende reliëf van 5 tot 7 mm, ruimschoots boven de wettelijke limiet van 1,5 mm.

Vooral slijtage op vochtige ondergrond

De resultaten, samengevat in de onderstaande grafiek, zijn overduidelijk: de wegligging neemt aanzienlijk af met de tijd. Vooral op een vochtige ondergrond is deze afname spectaculair. Na drie jaar zijn de remprestaties (met ABS) op een natte grond al met zo’n 15% afgenomen. Na 10 jaar is de band bijna 10% van zijn hechting op een droge grond verloren en op een natte weg zijn de prestaties al 30% minder in vergelijking met een nieuwe band. Om nutteloze risico’s te vermijden, is het beter om banden na 4 of 5 jaar te vervangen, ook al zijn ze nog niet versleten. Als uw banden ouder zijn dan 10 jaar, laat ze dan onmiddellijk en zonder aarzelen vervangen. Uw veiligheid hangt ervan af.

Na 6 tot 8 jaar moet u ook de banden vervangen van caravans die slechts af en toe worden gebruikt.

 Gecodeerde datum

De leeftijd van uw band staat aangegeven op de flank. Dat is een gecodeerde productiedatum. Als die code bv. 0909 is, dan staat de eerste 09 voor de 9de week en de tweede 09 voor het jaar 2009. Voor de jaren vóór 2000 wordt de leeftijd van de band als volgt gecodeerd: 9< voor 1999, 8< voor 1998 …

Klassement van bandenmerken en hun levensduur

Onder ideale omstandigheden kunnen de beste exemplaren tot 70 000 km afleggen zonder dat ze moeten worden vervangen. 

In februari 2014 voerden we een onderzoek naar de levensduur van de verschillende merken. De resultaten van deze enquête zullen vooral nuttig zijn als u een andere bandenmaat nodig hebt dan degene die we gestest hebben (of waarvoor de resultaten ook gelden).

Klassement bandenmerken levensduur