Dossier

Omniumverzekering: een goed contract voor nu en voor later

25 februari 2015
omnium

25 februari 2015

Wist u dat de verzekeraar in bepaalde omstandigheden dekking zal weigeren? En dat een specifiek schadegeval niet bij elke verzekeraar op dezelfde manier wordt geregeld? Of dat het met sommige polissen nu de moeite kan lonen om 5 jaar te blijven betalen?

Inleiding

Op zoek naar een contract voor uw omniumverzekering? 

  • Wilt u een idee van de premie die u voor een full omnium zult betalen? Zoek dan in onze Koopwijzer autoverzekeringen het profiel dat het meest op het uwe lijkt. Zo zult u de contracten vinden die het interessantst zijn voor de verplichte autoverzekering én de omniumverzekering. Onze koopwijzer vertelt u ook welke de Beste Kopen zijn voor een bepaald profiel.
  • Wilt u meer weten over de kwaliteitsverschillen tussen de contracten? Ook die informatie vindt u in onze Koopwijzer autoverzekeringen
Een omniumverzekering voor de auto is absoluut niet verplicht, maar kan zeer goed van pas komen.

De basisidee van een full omnium is dat u voor elke beschadiging van uw auto zult worden vergoed, zelfs al hebt u er zelf schuld aan. Dat geldt zowel wanneer de auto alleen blikschade heeft opgelopen als wanneer er sprake is van een total loss. Ook diefstal is gedekt. 
De verzekering is eveneens nuttig in geval van schade veroorzaakt door vandalisme, natuurkrachten (storm, hagel, overstroming …), glasbreuk en brand. Wie een omnium heeft, wordt sneller vergoed indien er betwisting rijst over de aansprakelijkheid voor het ongeval of indien het schadegeval zich voordeed in het buitenland. En bij de formules die wij aanbevelen, ligt de vergoeding bij diefstal of bij een total loss na een ongeval vaak hoger. 

De term "mini-omnium" laat er geen twijfel over bestaan: de dekking van zo'n contract is veel beperkter. U kunt in principe niet op die verzekering terugvallen bij een ongeval waarbij u in fout bent, als de tegenpartij onbekend is of als er sprake is van vandalisme of betwiste aansprakelijkheid. Maar het is een mogelijke tussenoplossing indien u na het verstrijken van de full omnium toch nog in bepaalde gevallen een vergoeding wilt kunnen krijgen voor uw eigen materiële schade. Er bestaat trouwens nog een speciale mini-omniumverzekering die ook ongevallen dekt waarvoor u aansprakelijk bent maar dan alleen in geval van een total loss.


Afdrukken Versturen via e-mail