Nieuws

Verplicht vignet om in bepaalde Franse steden te mogen rijden

16 juni 2017
crit air Frankrijk certificaat

16 juni 2017
Om in het centrum van Parijs, Lyon of Grenoble te mogen rijden en parkeren, moet u voortaan een Crit’air-sticker op uw motorfiets of auto aanbrengen. De kost is beperkt: € 4,80. Bij overtreding krijgt u wel een gepeperde rekening voorgeschoteld: € 68.

De vakantie komt eraan, verschillende abonnees hebben ons al gecontacteerd over het nieuwe Franse ecovignet. Wanneer en waar is het noodzakelijk? Waar kan men het kopen? We zetten voor u alles op een rijtje.

In Frankrijk is een ecovignet voortaan verplicht wanneer u met de auto of de motorfiets in autoluwe zones rijdt (tijdens de week in Paris intra-muros, de zogenaamde zone binnen de périphérique) of wanneer er aangepaste verkeersmaatregelen worden opgelegd tijdens periodes van verhoogde luchtvervuiling (Lyon-Villeurbanne, Grenoble, Ile-de-France intra A86). Rijsel en Straatsburg zouden in september moeten volgen en in totaal zullen 25 agglomeraties tussen vandaag en het jaar 2020 het systeem invoeren.

De lijst van de betreffende steden kunt u terugvinden op fr.urbanaccessregulations.eu. Het doel? De toegang tot het stadscentrum voor de meest vervuilende voertuigen beperken.

Sticker in zes kleuren

Het ecovignet wordt aangeboden als een Crit’Air-sticker die achter de voorruit bevestigd moet worden. De stickers zijn te verkrijgen in zes categorieën: één sticker met een groene kleur voor elektrische voertuigen en vijf andere stickers in verschillende kleuren met de cijfers 1 tot 5 in functie van de milieuklasse van het voertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe vervuilender het voertuig. Voertuigen van voor het jaar 1997 hebben zelfs helemaal geen recht op een sticker.

Meer dan een maand wachten

De sticker moet online besteld worden, op de officiële website certificat-air.gouv.fr. U dient uw kentekenbewijs in te scannen en het gevraagde bedrag (€ 4,8) te betalen met een kredietkaart. De milieusticker blijft geldig gedurende de volledige levensduur van het voertuig.

Opgelet: tussen de bestelling van het vignet en de levering aan huis (sticker wordt per post verstuurd) moet u mogelijk zes tot acht weken wachten. Wees dus voorbereid want de overtreder riskeert een boete van € 68.