Nieuws

De veiligste auto's van 2017

12 januari 2018

VW Arteon, VW T-Roc, VW Polo, Volvo XC60, Opel Crossland X, Subaru XV en Subaru Impreza haalden vorig jaar de beste scores in onze crashtest.

Jaarlijks testen we de veiligheid van tientallen auto’s. De veiligheid van de wagens wordt gemeten volgens vier criteria: de bescherming van volwassenen en kinderen in de auto, de bescherming van voetgangers, en de hulpsystemen zoals gordelverklikkers en snelheidsbegrenzers. We testen alleen de standaarduitrusting en laten optionele veiligheidsfuncties buiten beschouwing.

VW wint driemaal

Elk jaar onderscheiden we de auto’s die in hun categorie het beste scoren op deze vier veiligheidscriteria. Voor 2017 zijn de winnaars:

  • Executive: VW Arteon
  • Grote SUV: Volvo XC60
  • Kleine SUV: VW T-Roc
  • Supermini: VW Polo
  • Kleine MPV: Opel Crossland X
  • Kleine gezinswagen: Subaru XV en Subaru Impreza.

Net als in voorgaande jaren heeft Volvo ook nu weer een nummer één. De eindscore van de XC60 overtreft zelfs de resultaten van alle modellen die we vorig jaar hebben getest. Maar VW maakt indruk met maar liefst drie winnende modellen.

Steeds veiliger auto’s

De crashtests worden uitgevoerd door EuroNCAP. Als lid van dit consortium van veiligheidsinstellingen en consumentenorganisaties werkt Test Aankoop al twintig jaar aan het verbeteren van de veiligheid van weggebruikers. De tests simuleren verschillende soorten ongevallen waarbij mensen gewond kunnen raken of kunnen overlijden.

Dankzij deze proeven zijn auto’s jaar na jaar steeds veiliger geworden. Vorig jaar kreeg 76 % van de geteste auto’s de maximumscore van vijf sterren. Zo’n 17 % haalde vier sterren en slechts 7 % kreeg drie sterren of minder.

Laat je bijstaan door onze koopwijzer

De scores voor veiligheid zijn opgenomen in de koopwijzer voor auto’s die je op onze website vindt. Bij de meeste productfiches zie je de crashtestresultaten als je klikt op “Toon meer” onder “Kenmerken”.

Naar onze koopwijzer auto's