Nieuws

Tesla Model Y is de veiligste auto tot nu toe

15 september 2022
Tesla Model Y in crash test

Het meest recente model van de Amerikaanse autobouwer behaalt met glans de vijf sterren van Euro NCAP. Ook de goede resultaten van de Chinese modellen Wey Coffee 01 en Ora Funky Cat vallen op.

Een score van 97 % voor de veiligheid van volwassen inzittenden, 87 % voor kinderen, 98 % op het vlak van rijhulpsystemen: dertig jaar geleden zouden wij een flinke cent gekregen hebben als we een rapport met dergelijke punten konden voorleggen. Nu zijn het de scores van de Tesla Model Y, het meest recente model van de elektrische autobouwer, op de veiligheidstests van Euro NCAP, goed voor het hoogste gemiddelde dat tot nu toe werd behaald.

Prima bescherming, uitgebreide rijhulp

De crash tests tonen aan dat de Tesla Model Y de inzittenden erg goed beschermt. Zowel bij een frontale als bij een zijdelingse aanrijding verlagen de aanwezige airbags de kans dat je de wagen gewond verlaat. Ook kinderen zitten veilig, al zou een Isofix- en Isize-aansluiting in de passagiersstoel vooraan nog mogen worden toegevoegd. Een doordacht design om de impact op zwakke weggebruikers bij een aanrijding te minimaliseren, levert bijkomende goede punten op. Ten slotte wordt is de Model Y uitgerust met zo goed als alle bestaande rijhulpsystemen die er momenteel te vinden zijn. En bovendien werken ze allemaal prima. “Terwijl we bij andere modellen nog wel eens zien dat de rijhulpsystemen niet perfect reageren als er plots een fietser of voetganger voor het voertuig opduikt, zien we dat de Model Y wel een goede reactie in huis heeft”, zegt Steve Mestdagh, die de tests van de meest recente modellen van nabij opvolgt.

Nieuwe Chinese merken doen het prima

Intussen blijft China nadrukkelijk op de poorten van de Europese automarkt bonken. Twee nieuwe merken die hun blijde intrede hebben gemaakt zijn Wey en Ora. De tests van de Wey Coffee 01 (nee, geen enkel idee waarom hij zo heet) en de Ora Funky Cat tonen alvast aan dat ze op het vlak van veiligheid niet moeten onderdoen voor hun Europese concurrenten. De Coffee 01, een plug-in-hybride SUV, is uitgerust met zo goed als alle veiligheidsuitrusting die een veilige rit garandeert en reageert goed bij mogelijke aanrijdingen met zowel anders wagens als met zwakke weggebruikers. De Funky Cat, een compactere wagen die een concurrent kan zijn voor de Mini, heeft dezelfde troeven.

 

De Wey Coffee 01 scoorde goed op de verschillende crash tests.

Ook Genesis is relatief nieuw, maar dit dochterbedrijf van het Koreaanse Hyundai brengt met de GV60 wel al haar vijfde model op de Belgische markt. Net zoals bij de G70, GV70, G80 en GV80 wordt de maximumscore van vijf sterren behaald. Ten slotte werd ook de KIA Niro getest. Dit is het enige model dat “slechts” vier sterren behaalt, doordat het automatische noodremsysteem om een aanrijding met een wagen die voor je rijdt en plots vertraagt of remt te vermijden, niet goed presteert. Neem je de Niro met safety pack, dan krijg je een verbeterde versie van dit systeem en bijgevolg een vijf sterren-auto.

Op de website van Euro NCAP vind je de resultaten van alle recente crash tests.

Wil je weten welke elektrische of plug-in-hybride wagen het best bij jou past? Vergelijk de meest recente modellen dan in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer auto's