Nieuws

#Dieselgate: onze groepsvordering werd ontvankelijk verklaard!

19 december 2017
dieselgate

De rechtbank van Brussel heeft onze groepsvordering tegen de Volkswagen-groep en D’Ieteren ontvankelijk verklaard. We zullen alle getroffen Belgen kunnen vertegenwoordigen!

Goed nieuws voor alle Belgen die een wagen hebben met sjoemelsoftware aan boord: de rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft onze groepsvordering ontvankelijk verklaard die we hadden gelanceerd tegen de groep Volkswagen en D’Ieteren.

Bovendien koos de rechtbank voor een opt-outsysteem. Dat betekent dat we alle Belgische consumenten vertegenwoordigen die een sjoemelwagen hebben gekocht.

Wat vooraf ging

September 2015: Dieselgate breekt los. De Volkswagen-groep blijkt jarenlang consumenten te hebben misleid door hen auto’s te verkopen die veel meer stikstof uitstoten dan aangekondigd…

In de Verenigde Staten kunnen Amerikaanse consumenten ondertussen rekenen op een compensatie die kan oplopen tot 10 000 dollar. Maar voor de Europese consument: niets! Voor ons is dit eenvoudigweg onaanvaardbaar.

Daarom hebben wij op 15 juni 2016 een collectieve rechtsvordering opgestart (zgn. “class action”) tegen de VW-groep en D’Ieteren voor de sjoemelvoertuigen aangekocht op of na 1 september 2014.

Wat gaat er nu gebeuren?

Nu de rechter de groepsvordering ontvankelijk heeft verklaard, zou er een onderhandelingsfase met de Volkswagen-groep en D’Ieteren moeten beginnen. Wordt er geen akkoord bereikt, dan zal de rechter beslissen over de vraag tot compensatie. De juridische weg is dus lang - beslissingen kunnen immers worden aangevochten - maar is zeker de moeite waard. Eén ding is zeker: wij zetten door tot alle gedupeerde consumenten een compensatie hebben gekregen.

Ter herinnering: ook voor de sjoemelwagens aangekocht vóór 1 september 2014 (waarvoor geen groepsvordering mogelijk is) hebben wij nog een individuele procedure lopen tegen de VW-groep en D’Ieteren. Daar zal worden gepleit over de eis tot compensatie op 3 juni 2019.

Wil je weten wat wij de laatste 2 jaar allemaal hebben ondernomen rond Dieselgate?

Bekijk de tijdslijn