Nieuws

Scooters met ABS-remmen zijn veiliger

10 juli 2018
Veiligheid scooters

Ga bij de keuze van een scooter niet alleen af op kleurtjes en pk’s. Check eerst of hij ABS-remmen heeft.

Scooters zijn aantrekkelijke voertuigen: ze zijn sneller dan een fiets, wendbaarder dan een auto en zitten vrij comfortabel. Maar het is geen speelgoed. Jaarlijks gebeuren er meer dan 8 000 ongevallen waarbij bestuurders van een gemotoriseerde tweewieler gewond raken of het leven verliezen. Het vaakst voorkomende ongeluk is tegen de flank van een auto rijden. Onze crashtest in 2015 toonde de dramatische gevolgen van zo’n botsing.

ABS verplicht?

Het belangrijkste criterium bij de aankoop van een scooter is dan ook de veiligheid. Uit een recente test van zes scootermerken (125 cc) blijkt dat de scooters met ABS-remmen stabiel blijven wanneer de bestuurder voluit op de rem gaat staan. Scooters zonder ABS zijn minder betrouwbaar, vooral op een nat wegdek.

We vinden dan ook dat de scooterfabrikanten alle modellen standaard met ABS-remmen vooraan en achteraan moeten produceren. De Belgische en Europese overheden zouden de fabrikanten moeten verplichten deze uitrusting te installeren.

Wat je zelf kunt doen

Je kunt ook zelf iets doen om fysieke en materiële schade bij een ongeval te beperken.

  • Volg rijles. Als je verkeerd reageert in een potentieel gevaarlijke situatie, wordt je tweewieler een ongeleid projectiel.
  • Anticipeer. Ontwikkel een preventieve rijstijl, zodat je kunt anticiperen op risico’s.
  • Draag aangepaste kledij. Draag een speciale vest, broek, handschoenen en hoge schoenen, ook in warm zomerweer. Goed om te weten: er bestaan vesten met een ingewerkte airbag.
  • Gesp de helm goed vast. Door de botsing kan de helm losschieten en is je hoofd niet meer beschermd. Geef de voorkeur aan een integraalhelm.
  • Onderhoud de scooter. Laat de remmen, olie, banden en lichten regelmatig nakijken.