Populaire Renault ZOE en Dacia Spring scoren slecht op veiligheid

Bij een crashtest door de organisatie Euro NCAP hebben de elektrische modellen Renault ZOE en Dacia Spring erg zwakke resultaten behaald. Beide modellen kunnen de veiligheid van inzittenden en andere weggebruikers bij een aanrijding niet voldoende garanderen.
Populair op de markt
De verkoop van elektrische auto’s komt stilaan echt op gang, en zowel de Renault ZOE als de Dacia Spring hebben daar een behoorlijk aandeel in. Renault ZOE is sinds begin 2020 de best verkopende elektrische wagen; er rijden intussen al meer dan 100 000 exemplaren op de Europese wegen. Dacia Spring is sinds het voorjaar van 2021 op de markt en doet het ook prima. In Frankrijk was de Spring in november jl. nog het meest populaire elektrische model.
Uitrusting erg beperkt
Maar een crashtest van Euro NCAP, de organisatie waarmee Test Aankoop samenwerkt, heeft aangetoond dat beide populaire modellen flinke steken laten vallen op het vlak van veiligheid. Zowel de uitrusting om de inzittenden te beschermen bij een botsing als de uitrusting om botsingen te vermijden of andere weggebruikers te beschermen, is ruim onvoldoende.
Zo zijn beide modellen wat betreft airbags zeer karig bedeeld. Geen knie-airbags, geen airbags tussen bestuurder en passagier, Renault ZOE heeft zelfs geen zijdelingse airbags om het hoofd te beschermen.
Bij de Dacia Spring blijkt bovendien dat, bij een frontale crash, de borst van de bestuurder al te zeer wordt ingedrukt. Bij een zijdelingse botsing kan iemand die op de achterbank zit dan weer helemaal opzij worden geslingerd, met mogelijke kwetsuren tot gevolg, en dit bij beide modellen. Ook bij zowel de ZOE als de Spring lopen passagiers achteraan een te groot risico op een whiplash. De bescherming voor kinderen op de achterbank is bij de Dacia onvoldoende voor een kind achter de bestuurder bij een botsing langs voren, bij de Renault voor datzelfde kind bij een zijdelingse botsing.
Nauwelijks rijhulpsystemen
Autoconstructeurs zetten steeds meer in op rijhulpsystemen om botsingen te vermijden of de impact van zo’n botsing te beperken, maar ook op dat vlak gaan Dacia Spring en Renault ZOE enkele jaren terug in de tijd. Vooral bij de Dacia is het huilen met de pet op. Hier zien we enkel een automatisch noodremsysteem dat optreedt bij een mogelijk botsing met een auto en een snelheidsassistent; geen noodremsysteem voor voetgangers of fietsers, geen rijstrookondersteuning. Bij ZOE is zelfs geen enkel noodremsysteem standaard en moet je daarvoor een safety pack nemen.
In het totaal behaalde de Dacia Spring 1 ster op een totaal van 5, de Renault ZOE kreeg er zelfs helemaal geen.
Veiligheid blijft prioritair
Een elektrische wagen kost een flinke som, dat weten we. Dat er betaalbare modellen zijn, is dus een prima zaak. Maar die betaalhaarheid mag absoluut niet ten koste gaan van de veiligheid, noch die van de inzittenden, noch die van andere weggebruikers. We hopen dan ook dat beide constructeurs hiermee aan de slag gaan in de volgende update van hun modellen.
Dat een betaalbare compacte elektrische wagen best veilig kan zijn, toont bovendien Fiat: de 500e krijgt een score van vier sterren. De eveneens elektrische BMW iX en Mercedes-EQ EQS behaalden het maximum van vijf sterren, maar die spelen in een heel andere prijscategorie. Ook andere, niet-elektrische, wagens die door Euro NCAP werden getest kregen vijf sterren, zoals Genesis G 70 en GV 70, de vernieuwde Nissan Qashqai, Skoda Fabia en Volkswagen Caddy. De elektrische MG Marvel R moet het doen met vier sterren.
Ben je op zoek naar een elektrische of een plug-in-hybride wagen? In onze koopwijzer vind je de beste en veiligste modellen.