Nieuws

Paste Tesla software van Model Y aan om beter te scoren op crash test?

20 september 2022

De uitstekende resultaten van de Tesla Model Y op de Euro NCAP-test werden mogelijk in de hand gewerkt doordat de codes in de software werden veranderd.

Autobouwer Tesla heeft mogelijk aanpassingen gedaan aan de software van de Model Y’s zodat die beter kon scoren op de recente crash test van Euro NCAP. Tesla Model Y behaalde de beste score tot nu toe op deze test. Een zogenoemde ethische hacker legde het mogelijke bedrog bloot.

Software herkent locatie van crash test

De hacker, die opereert onder de naam GreenTheOnly, ontdekte dat Tesla een specifieke software met de naam ANCAP had geïnstalleerd in de Model Y, voordat die werd geleverd aan Euro NCAP. Hierdoor zou het voor de wagen mogelijk zijn om testomstandigheden en bepaalde locaties, zoals de locatie van een testcentrum, te herkennen en zou de software hierop kunnen worden aangepast. Het gaat dan vooral om de software van de zogenoemde rijhulpsystemen zoals bij automatische noodremsystemen en systemen die je wagen in het goede rijvak houden. Hierbij neemt de auto het stuur even volledig over van de chauffeur.

Tijdens de crash test wordt onder meer het rijhulpsysteem getest dat moet reageren als de wagen van z'n rijstrook afwijkt.

Touwtjes strak in handen

De mogelijke omzeiling van de regels wordt mede mogelijk gemaakt door de manier waarop Tesla zijn wagens levert, zegt onze auto-expert Steve Mestdagh. “Normaal gezien koopt Euro NCAP de modellen gewoon bij een dealer, zonder daarbij te vermelden dat de wagens zullen worden gebruikt voor een crash test. Maar Tesla werkt niet met dealers, je kunt de modellen enkel rechtstreeks bij hen bestellen. Daardoor is het erg waarschijnlijk dat zij wisten dat de Model Y’s voor Euro NCAP waren”, aldus Mestdagh.

Bovendien is het bij Tesla erg moeilijk om vast te stellen of er de ene versie van een model verschilt van een andere. “Andere merken werken bv. met jaarlijkse updates van een model, die dan telkens ook een ander identificatienummer krijgen”, zegt onze expert. “Maar Tesla doet dit niet en past zijn modellen eigenlijk continu aan, zodat het moeilijk is om vast te stellen of veranderingen aan de software dateren van voor of na de crash test.”

“Verder onderzoek nodig”

Als de conclusies van de ethische hacker kloppen en Tesla bewust zijn software heeft aangepast, dan heeft dit overduidelijk gevolgen. Toch wil Michiel Van Ratingen, CEO van Euro NCAP, geen overhaaste conclusies trekken. “We mogen sowieso niet in de val trappen om de scores van onze veiligheidstests in twijfel te trekken”, aldus Van Ratingen. “We staan nog steeds achter de integriteit van onze scores voor alle andere modellen. Indien blijkt dat het resultaat van de Tesla Model Y werd gemanipuleerd, dan zullen we meteen in actie schieten.”

Lees hier het artikel over de crash test van de Model Y.

Ben je op zoek naar een elektrische of plug-in-hybride wagen? Vergelijk de meest recente modellen dan in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer auto's