Nieuws

Ik wil een auto online kopen. Kan dat?

19 januari 2022
tablet toont website waarop auto's worden vergeleken

Ja, je kunt een nieuwe of tweedehandse auto gewoon online kopen. Natuurlijk moet de aanbieder wel alle regels voor onlineverkopen respecteren.

Met de onlineaankoop van een auto zijn aanzienlijke bedragen gemoeid. Toch gelden precies dezelfde regels als voor andere elektronische aankopen.

Als je bij een dealer koopt, moet de website alle nodige informatie geven voordat het contract tot stand komt. Het moet ook heel duidelijk zijn met welke handeling de verkoop effectief wordt afgesloten, bijvoorbeeld door te klikken op een knop "Bestelling met betaalverplichting" of een andere formulering die duidelijk maakt dat je je verbindt.

In principe heb je het recht om je te bedenken binnen 14 dagen nadat de auto is geleverd. Er geldt wel een uitzondering op het herroepingsrecht. Als de uitrusting van de wagen is aangepast volgens jouw wensen, mag de verkoper weigeren hem terug te nemen. Voor stock- en tweedehandswagens heb je wel recht op bedenktijd.

Wat zien we in de praktijk ?

Sommige tweedehandsverkopers werken volledig online. Zo is er bijvoorbeeld Autohero (onderdeel van Auto1 Group), die online auto’s uit eigen voorraad verkoopt. De auto’s worden aan huis geleverd. Je krijgt 14 dagen bedenktijd, maar je mag niet meer dan 500 km hebben gereden en de staat van de auto moet ongewijzigd zijn.

Een ander voorbeeld is Carnext (verbonden aan Leaseplan). Ook hier geldt 14 dagen bedenktijd en een maximum van 500 km.

Ook bij sommige merken kun je online bestellen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Het aanbod is niet altijd meteen zichtbaar en geldt niet altijd voor alle modellen. Meestal gaat het om stockwagens die onmiddellijk ter beschikking zijn. Je krijgt bedenktijd, maar vaak slechts met een maximumaantal gereden kilometers.

Klein marktonderzoek

Audiop deze website kun je stockwagens kopen.

BMW: je kunt alleen beschikbare nieuwe wagens reserveren (voorschot van € 1 000, terugvorderbaar).

Mercedes:in de onlineshowroom kun je kiezen tussen enkele nieuwe modellen. Je kunt een niet-bindende offerte aanvragen voor een bepaalde wagen. Als de offerte oké is, kun je bestellen in de onlinestore. Voor tweedehandswagens is een onlinereservatie mogelijk. Daarna neem je contact op met een verkoper om het voertuig te bestellen en maak je een afspraak om de auto te onderzoeken.

Peugeot: je kunt online een auto kopen, met gratis thuisbezorging of click-and-collect bij bepaalde verdelers. Er wordt gesproken van een "niet goed, geld terug"-garantie van dertig dagen en een bedenktijd van 14 dagen na levering. "Voorwaarden beschikbaar in je verkooppunt", zegt de website. Niet zo handig bij een onlineaankoop.

Polestar: op deze website staat hoe je de Polestar 2 online kunt aankopen. Je krijgt 14 dagen bedenktijd en je mag in dat geval niet meer dan 1 000 km hebben gereden.

Tesla: je kunt sommige modellen online bestellen (voorschot van € 100), maar niet aankopen. De prijs en de opties worden pas bepaald wanneer de levering nadert. Tot die tijd kun je de bestelling annuleren en je voorschot terugkrijgen. Voor model 3 lijkt de site onlinebestellingen toe te laten (voorschot van € 100, niet terugvorderbaar). De link "Bekijk voor snellere leveringsopties onze voorraadauto’s" leidt naar een pagina waar je geen Belgische postcode kunt ingeven.

Volkswagen: op deze site kun je stockwagens online kopen. De volledige procedure kan online gebeuren. Je krijgt bedenktijd.

Cardoen: een onlineaankoop is niet mogelijk, maar je kunt wel een optie nemen voor zeven dagen (waarborg van € 100).

Bij Volvo en Opel vonden we geen mogelijkheid om online te kopen.

Meer info over onlineaankopen?

Heb je nog vragen over je rechten bij een onlineaankoop, bekijk dan ons dossier “Al wat je moet weten over onlineaankopen”.

naar ons dossier over onlineaankopen

Of bel tijdens kantooruren met onze adviesdienst op 02 542 34 34.

bel onze adviesdienst