Nieuws

Files en wegwerkzaamheden de grootste ergenis + de top 3 slechtste en beste snelwegen

14 juni 2022
illustratie van gefrustreerde man in gele auto op de autoweg vanwege zijn ergernis in het verkeer

Wij vroegen meer dan 1.300 automobilisten naar de toestand van de autowegen, het verkeer en de omgang met andere weggebruikers. Wat zijn hun voornaamste redenen om te klagen achter het stuur? Vergelijk je eigen ervaring en ontdek welke snelwegen de Belgen het meest irriteren. 
Ruim 1.300 Belgische automobilisten tussen de 18 en 74 jaar hebben onze grote verkeersveiligheidsenquête ingevuld. Wat vinden zij van onze wegen en snelwegen? Wat vinden ze het vervelendste? Verkeersopstoppingen, verkeersborden, kwaliteit van de infrastructuur, drukte in het verkeer, de staat van het wegdek... Wij vroegen hen verschillende criteria te evalueren die een sterke invloed hebben op de dagelijkse mobiliteit.

 

Het zijn... andere mensen

Wat we het meest haten, of we nu in de stad of op het platteland rijden, zijn andere mensen. Het samenleven met andere weggebruikers, of ze nu in een auto achter het stuur zitten, op een tweewieler rijden, wandelen of het openbaar vervoer gebruiken, blijkt voor velen bijzonder irritant. De verlichting van de wegen is overigens onze voornaamste reden tot tevredenheid.

Is autodelen interessant voor jou?

man geïrriteerd in auto in de file

 

Te veel op de snelweg

En wat is er volgens de Belgen mis met de snelweg? Volgens de ondervraagden rijden te veel mensen tegelijk op de snelweg en zijn overal continu wegwerkzaamheden. Over de uitvoering en de gevolgen van de werkzaamheden in het verkeer was 45% van de respondenten van onze enquête ontevreden.

 

De zwarte vlekken op de weg: A12, E19, E411

Wij hebben onze respondenten ook gevraagd met welke snelwegen zij tevreden zijn en... iets minder tevreden. Wellicht herken je enkele weggedeeltes waar je zelf wel eens rijdt. De weggedeeltes die als bijzonder "zwart" worden beschouwd zijn de A12: Brussel (R0) - Antwerpen (R1), de E19: Brussel (R0) - Bergen (R5) - Frankrijk, en het Namen-Luxemburgse deel van de E411.

Anderzijds worden sommige wegen als "top" beschouwd: de A19: Kortrijk - Ieper, het gedeelte Gent (R4) - Jabbeke op de E40 en het E19-gedeelte Brussel (R0) - Antwerpen (R1).

Vóór je vertrekt op vakantie...

Zijn er genoeg rustplaatsen langs onze snelwegen? De mening van de Belg is niet eenduidig. Evenveel mensen zijn tevreden als ontevreden met het aantal rustplaatsen. Eén derde van de ondervraagden had zelfs helemaal geen mening over dit onderwerp. Het moet hierbij vermeld worden dat ons land zo klein is dat we waarschijnlijk niet altijd de behoefte hebben om te stoppen en een pauze te nemen wanneer we door België rijden.

De op- en afritten van snelwegen worden vrij goed beoordeeld door 43% van de respondenten, net als de veiligheid in bochten (59%), het aantal vluchtstroken (55%) en vangrails (59%).

Ben je je koffers aan het pakken? Controleer snel de coronamaatregelen die gelden op jouw vakantiebestemming:

Moet ik nog rekening houden met corona op reis?

Vragen over reizen

Heb je nog meer vragen voor je op vakantie gaat? Raadpleeg dan onze veelgestelde vragen over reizen.

Je kunt ook bellen met onze hulplijn van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren op het gratis telefoonnummer 0800 29 510.

Bel 0800 29 510