Nieuws

Kinderzitjes met airbag : er is nog geen haast bij

20 oktober 2017
maxi-cosi-AxissFix-Air

Airbags geïntegreerd in een kinderzitje ? Een echte meerwaarde of eerder een marketingstunt? Gezien de fikse meerprijs en in afwachting van een uitvoerige test, raden wij je een aankoop ervan voorlopig af. 

Maxi-Cosi, de fabrikant van kinderzitjes, heeft een nieuw model op de markt gebracht voor kinderen van 61 tot 105 cm, voorzien van twee kleine airbags. Het doel? Het risico op hoofdblessures bij een frontale botsing tot een minimum beperken. Het hoofd van kleine kindjes is proportioneel zwaarder dan dat van een volwassene, in vergelijking met het gewicht van het lijfje. Het is bijgevolg ook gevoeliger voor bruuske bewegingen.

Een voorgeprogrammeerde test

Maxi-Cosi stipuleert dat dit nieuwe model de krachten op de nek van je kindje met 50 % kan verminderen (ten opzichte van een gewoon kinderzitje) en op het hoofd met 20 %. We zullen deze beweringen uitvoerig testen tijdens onze eerstvolgende test. Die zal wellicht strenger zijn dan diegene die de fabrikant voorstelde tijdens de presentatie van dit product.

Twee bedenkingen

Eerst en vooral, wij raden aan om zo lang mogelijk kinderzitjes te gebruiken met het rugje naar de rijrichting. In geval van een botsing, wordt de impact dan verdeeld over de hele rug. In die positie is de meerwaarde van zo’n airbags natuurlijk heel wat minder. We zijn er ons echter van bewust dat niet alle ouders altijd voor die plaatsing van het kinderzitje opteren, hetzij omdat de uitrusting van de auto dit niet toelaat, hetzij omdat ze visueel contact willen houden met hun kind op de achterbank. 

Ten tweede, aan dit « revolutionaire » kinderzitje hangt ook een prijskaartje: € 650. Dat is ongeveer € 200 meer dan een gelijkaardig model zonder airbag. Iets om over na te denken …

Raadpleeg onze koopwijzer

In afwachting van de resultaten van onze test van dit specifieke product, raden wij je voorlopig de aankoop ervan af. Neem in tussentijd een kijkje in onze Koopwijzer kinderzitjes.

SILVER CROSS DREAM + DREAM I-SIZE BASE
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 448,00
CYBEX SOLUTION M-FIX SL
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 118,08
KIDDY PHOENIXFIX 3
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 229,00