Nieuws

Hoofdsteun achterbank kan kinderzitje minder veilig maken

29 mei 2021

In sommige wagens hebben de hoofdsteunen op de achterbank tot gevolg dat kinderzitjes niet volledig correct kunnen worden geïnstalleerd. Dit heeft tot gevolg dat je kind minder comfortabel en stabiel, maar vooral minder veilig zit.

Bij onze laatste test van kinderzitjes hebben we extra aandacht besteed de mogelijke invloed van een hoofdsteun op de achterbank. Die zou immers kunnen beletten dat je een kinderzitje volledig correct kan installeren.

Groter risico op whiplash

Wat je met de hoofdsteun op de achterbank moet doen als je een kinderzitje installeert, hangt af van zowel die hoofdsteunen als van het stoeltje dat je moet plaatsen. Vaak wordt ervan uit gegaan dat de hoofdsteun moet worden verwijderd, en staat dit ook zo aangegeven in de instructies van de wagen, maar soms is dit niet aangewezen of zelfs een slecht idee. Want uit onze tests blijkt dat deze hoofdsteun net steun geeft aan grotere zitjes, voor iets oudere kinderen.

Verwijder je de hoofdsteun van de achterbank, dan kan de hoofdsteun van het zitje minder stabiel gaan staan en is er bij een aanrijding, zeker van achter, een grotere kans dat het kind letsels aan de nek oploopt door het gebrek aan steun.

Minder comfort

Wat wel duidelijk blijkt uit deze test, is dat de aanwezige hoofdsteun op de achterbank het comfort van je kind vaak niet ten goede komt. Doordat het zitje tegen de hoofdsteun staat, staat het rechter dan wanneer het volledig tegen de bank leunt, en hierdoor gaat je kind ook rechter en minder ontspannen zitten. Valt je kindje in slaap, dan zal het ook veel vaker naar voren gaan leunen, wat beduidend minder comfortabel is. Hierdoor is het ook minder beschermd door het kinderzitje bij een zijdelingse aanrijding.

Enkel verwijderen indien nodig

Wat moet je dan doen om je kind de veiligste, maar ook de meest comfortabele autorit te garanderen? Gezond verstand is hierbij onontbeerlijk, en alles hangt af van je wagen. Staat de hoofdsteun weinig naar voren en leunt het zitje volledig tegen de achterbank, dan is er geen reden om de hoofdsteun te verwijderen. Is dit wel zo, dan doe je dit beter wel. En soms kan het ook helpen om de hoofdsteun omgekeerd te monteren, dan stoort hij niet voor het comfort maar blijft hij toch bijdragen tot de veiligheid.

Fabrikanten passen hun handleiding ook al stilaan aan van “de hoofdsteun verwijderen indien mogelijk” naar “de hoofdsteun verwijderen indien noodzakelijk”. Koop je een nieuw kinderzitje, dan probeer je het best eerst of je dit in je wagen kunt installeren, rekening houdend met die hoofdsteunen.

Wil je weten welke kinderzitjes het best scoorden in onze test? Check dan onze koopwijzer voor alle resultaten.

Server Error