Nieuws

Hoe kinderzitjes steeds veiliger worden

23 mei 2017
autostoel

Een kinderzitje voor in de auto is onmisbaar om uw kinderen op een veilige manier te vervoeren, als u ze tenminste goed vastmaakt. Door de jaren heen werden deze zitjes steeds steviger en veiliger. Wij speelden daar een belangrijke rol in.

Kinderzitjes waren niet altijd de welhaast gepantserde, strak gedesignde tronen waarin we onze kinderen nu meestal in alle comfort en veiligheid vervoeren. Maar ze bestaan wel al een hele tijd, zo lang als de auto zelf ongeveer.

Veiligheidsaspect was lang geen prioriteit

De eerste modellen dateren van 1898. Deze stoeltjes waren er echter enkel op gericht om het kind in de stoel te houden en te vermijden dat het uit de (open) auto zou vallen. Het was gemaakt van stof en koord, en werd zo vastgebonden aan de autozetel.

Vanaf de jaren 30 van de twintigste eeuw werden kinderen al eens op stoeltjes, of veeleer verhoogkussens, gezet op de achterbank, zodat mama of papa hen beter in het oog kon houden.

In de jaren 40 kwamen er dan weer stoeltjes met een metalen geraamte, bekleed met stof of canvas op de markt. Deze werden over de stoelen vooraan (indertijd vaak een bank in een stuk) gehangen, met als belangrijkste doel de kinderen een beter zicht vanuit de auto naar buiten te geven.

Het veiligheidsaspect was absoluut nog geen prioriteit, al waren er in die tijd natuurlijk ook net iets minder wagens op de weg dan nu.

Stilaan veiliger

Pas in de jaren 60, toen het verkeer drukker begon te worden, ging men kinderzitjes ontwerpen voor een veiligere rit. In 1962 ontwikkelden een Brit en een Amerikaan, los van elkaar, de eerste kinderzitjes om kinderen onderweg beter te beschermen. In 1968 bracht autofabrikant Ford een zitje op de markt, General Motors volgt niet veel later. Maar op de nodige wetgeving is het wachten tot in 1971.

Test-Aankoop voorop in de strijd

In 1974 deden wij voor het eerst een test van kinderzitjes. Er werd toen één product uitgeroepen tot Beste Koop. Sindsdien bleven we pleiten voor verbeteringen. Zo testten we de zitjes in 1990 volgens een strengere richtlijn die pas in 1991 van kracht zou worden.

Door de jaren heen werden kinderzitjes ook verplicht tot een grotere lengte en werd aangeraden om ze langer tegen de rijrichting in te zetten. Ook hier hebben wij steeds op aangedrongen.

Nieuwe testresultaten

Ook vandaag blijven wij kinderzitjes testen. Momenteel hebben wij in onze Koopwijzer kinderzitjes testresultaten toegevoegd van 6 modellen, waardoor u in totaal 51 kinderzitjes met elkaar kunt vergelijken.

SILVER CROSS DREAM + DREAM I-SIZE BASE
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 448,00
CYBEX SOLUTION M-FIX SL
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 116,67
KIDDY PHOENIXFIX 3
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 229,00