Nieuws

Gevaarlijke scooter: Piaggio moet ingrijpen

18 juni 2015
gevaarlijke-scooter-piaggio-moet-ingrijpen

De Piaggio Gilera Runner loopt bij ongevallen een groot risico op brand. De fabrikant dient er de eigenaars over in te lichten, zoals het al verplicht is te doen in Italië.

Rechtszaak tegen Piaggio

Als je eigenaar bent van een Piaggio Gilera Runner scooter, breng die dan terug naar de concessiehouder van het merk. Zou je het toestel tweedehands aangeboden krijgen, sla het aanbod dan af... en wijs de eigenaar op de gevaarlijke motor. 

Onze Italiaanse collega's van Altroconsumo hebben aangetoond dat bij een frontale botsing het frame zodanig kan buigen dat de benzinetank kan loskomen en vervormen. Daardoor bestaat er een ernstig risico dat de brandstof ontvlamt, wat de gevolgen van een ongeval voor de bestuurder en zijn passagiers aanzienlijk verergert. Bekijk de video hieronder.

De beslissing van de rechtbank

Nadat één van haar abonnees onze Italiaanse zusterorganisatie op de hoogte bracht van het probleem, werd de Gilera Runner in oktober 2010 onmiddellijk aan tests onderworpen. Het probleem van de Gilera Runner (modellen FX, FXR, SP, DD en VX) werd daarin bevestigd. Maar het is nu pas dat het Italiaanse gerecht ons definitief gelijk geeft. Piaggio is in Italië verplicht alle modellen in kwestie terug te roepen en een brief met tekst en uitleg te sturen aan de ongeveer 40 000 eigenaars van de scooter.

Ook in België

Het bewuste model werd ook in België verkocht. Vandaar vragen we aan Piaggio om in ons land op dezelfde manier in te grijpen. Met andere woorden: de Gilera Runner terugroepen en de eigenaars inlichten over de risico's die ze lopen bij een ongeval met dit toestel. Deze modellen komen vooral veel voor op de tweedehandsmarkt. Ons advies is dus duidelijk: koop deze scooter niet! Als de huidige eigenaar niet op de hoogte is van de gevaren, licht hem er dan zeker over in.

13 andere scooters getest

Wij testten 13 andere scooters van 125cc, die erg populair zijn op de Belgische markt om te kijken welke scooter het beste is. Is het de Vespa, het meest iconische scootermerk? Bekijk de resultaten in onze koopwijzer. Om de veiligheid van de scooters te testen, crashten we 2 willekeurig gekozen scooters uit deze groep ook in het labo. Je vindt de videobeelden en meer informatie op de volgende pagina.