Nieuws

Ford Mustang Mach E onvoldoende stabiel, fabrikant belooft aanpassingen

12 november 2021

De achtersteven van de Mustang Mach E ging te zeer uitzwenken op het testparcours, de elektronische stabiliteitscontrole greep (te) laat in.

Amper twee weken geleden waren we nog behoorlijk enthousiast over de Ford Mustang Mach E. Eindelijk kwam Ford met een elektrische wagen, en hij bleek nog veilig ook. Maar na bijkomende tests moeten we onze mening grondig bijstellen.

Neiging tot overstuur, ESC doet zijn werk niet

Bij een rijtest op ons testparcours, waarbij kegels moeten worden omzeild, bleek de Mustang Mach E de neiging te hebben tot overstuur, waarbij de banden achteraan de grip op het wegdek verliezen en de achterkant van de wagen gaat uitzwenken. Een reactie van de elektronische stabiliteitscontrole (ESC) laat veel te lang op zich wachten, waardoor de wagen moeilijk te controleren wordt. Zeker voor onervaren bestuurders betekent dit een aanzienlijk veiligheidsrisico. Bij een bocht die te snel wordt genomen of in te gladde omstandigheden, of bij een plots uitwijkmanoeuvre, zou de wagen al te zeer van zijn lijn afwijken en zowel de eigen inzittenden als ander verkeer in gevaar brengen.

Ford gaat ESC aanpassen

We maakten de testresultaten uiteraard meteen over aan Ford. De fabrikant heeft intussen aangekondigd dat de instellingen van de ESC zullen worden aangepast opdat het systeem een strakkere controle zou hebben over de bewegingen van de wagen. De aanpassingen zouden nog dit jaar worden doorgevoerd. Voor de Ford Mustang Mach E’s die al zijn verkocht, wordt de aanpassing van op afstand gedaan.

Wil je weten welke elektrische wagen het best uit onze tests komt? Check dan onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer auto's