Nieuws

Europese ministers: kies de kant van de consument!

29 mei 2017
Volkswagen Dieselgate

Een schandaal zoals “Dieselgate” mag nooit meer gebeuren! Een grondige hervorming van de typegoedkeurig van wagens en het markttoezicht is dan ook broodnodig. Er zijn echter ernstige signalen dat de lidstaten op de rem willen gaan staan. Wij roepen België op om vandaag in de EU-Raad de kant van de consument te kiezen en niet toe te geven aan de druk van de grote autolanden.

Het houdt niet op. Berichten over massaal gebruik van sjoemelsoftware bij de Volkswagengroep, onderzoeken in Frankrijk naar Fiat-Chrysler, Peugeot-Citroën en Renault wegens vermeende uitstootfraude, en vorige week nog een inval van het Duitse gerecht bij het moederbedrijf van Mercedes-Benz…

“Dieselgate” blijft dus jammer genoeg brandend actueel. De roep om maatregelen die er voor moeten zorgen dat dergelijke emissieschandalen niet meer kunnen gebeuren evenzo.

#Dieselgate #NeverAgain!

Vandaag vindt de EU-Raad Concurrentievermogen plaats. Op de agenda staan belangrijke voorstellen die de typegoedkeuring van wagens en het markttoezicht erop drastisch kunnen verbeteren.

Het dieselgateschandaal heeft het falen van het huidige controlesysteem pijnlijk bloot gelegd. Een fundamentele hervorming van de typegoedkeuring van wagens en het markttoezicht is dan ook meer dan ooit nodig, zoals duidelijk geïllustreerd op de website Huidige testprocedure… en hoe deze zou moeten zijn.

Want een schandaal zoals Dieselgate, dat mag nooit meer gebeuren! Daarom moet er een typegoedkeuring komen en markttoezicht op wagens dat werkt voor de consument:

  • meer en betere controles voor én na het voertuig op de markt komt
  • een kwantificeerbare doelstelling inzake markttoezicht waarbij jaarlijks minstens 20% van de nieuw op de markt gebrachte modellen worden getest
  • sterk EU-toezicht waarbij ook de Commissie boetes kan opleggen aan sjoemelaars
  • geen belangenconflicten tussen technische diensten en autoconstructeurs.

Unieke kans voor de Europese ministers: kies de kant van de consument

We roepen de ministers op om in de vergadering van vandaag gehoor te geven aan de oproep van miljoenen consumenten over heel België en Europa. Wij vragen dat ze moedig zijn en niet toegeven aan de druk van grote autolanden zoals Duitsland. “Business as usual” is geen optie meer!

Er zijn echter ernstige signalen dat de lidstaten op de rem willen gaan staan, dit nadat de Europese Commissie en het Europees Parlement een bemoedigende positie hadden ingenomen.

Met het uitbreken van het Dieselgate-schandaal heeft het consumentenvertrouwen in de automobielsector én de Europese instellingen een enorme knauw gekregen. De Raad heeft vandaag de unieke kans om dit te herstellen.