Nieuws

Hoe laad je jouw volgende elektrische auto?

21 januari 2022
elektrische auto opladen

Aan de hand van ons gloednieuwe dossier “”Laad maar vol, aub” kun je de juiste laadoptie kiezen en enkele valkuilen vermijden. Laadpalen, vermogen, prijs, elektrische installatie, capaciteitstarief,… We laten je kennismaken met de wondere wereld van het laden van elektrische auto’s.

Jouw toekomstige elektrische auto zul je niet voltanken zoals een klassieke auto met een verbrandingsmotor. Daarvoor zou je een laadpaal van zo’n 7000 kW nodig hebben. Dat is het gebundelde vermogen van de elektrische installaties van meer dan 700 woningen die alleen voor het laden van de auto zouden dienen.

Zelfs de plaatsing van superladers met een vermogen van 50 à 350 kW bij jou thuis is niet realistisch: dat is nog altijd 5 tot 35 keer het maximale vermogen van een woning.

Je zult het met een geringer vermogen moeten stellen, en dus een langere laadtijd. Maar dat hoeft niet per se erg te zijn.

Opladen op het vermogen van een soepmixer?

Een auto die 15.000 km per jaar rijdt tegen een gemiddelde snelheid van 55 km per uur, verplaatst zich slechts gedurende 3% van de tijd. Hij staat dus 97% van het jaar stil, gedurende duizenden uren. Als een elektrische auto gedurende al die tijd constant zou zijn aangesloten op het stopcontact, zou hij ongeveer 300 W nodig hebben om op te laden. Dat is het elektrische vermogen van een kleine soepmixer.

We moeten echter realistisch zijn. Je kunt een auto niet de hele tijd op een stopcontact of een laadpaal aangesloten laten. En je zult soms een hoger vermogen nodig hebben om de laadbeurt in te korten.

Welke uitrusting om mijn volgende auto op te laden?

In een nieuw webdossier overlopen we alle elementen die je helpen een juiste keuze te maken. Behalve de specifieke kenmerken van het stroomnet in bepaalde gebieden en die van enkele automodellen, hoef je geen technische problemen te vrezen. Om de beste laadoplossing te vinden, moet je vooral een goede keuze maken op het vlak van vermogen en de aard van intelligente opties in functie van het gebruik dat je van de auto maakt. En je kijkt maar beter uit voor mogelijke dure valkuilen zoals degene die onder meer voort zullen komen uit de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen vanaf juli 2022, dat ook naar de andere gewesten zou kunnen overwaaien.

Antwoorden in ons dossier

Ons dossier biedt je antwoorden op de volgende vragen:

  • Waarom niet bijladen in een tankstation?
  • Kan ik een normaal stopcontact gebruiken om een auto op te laden?
  • Wat omvat een laadpaal bij je thuis en wat zijn zogenoemd intelligente functies?
  • Welke vermogens zijn beschikbaar en welke moet je installeren?
  • Hoeveel kost een laadpaal en de installatie ervan?
  • Moet je de nakende komst van het capaciteitstarief vrezen?
  • Hoeveel kost 100 km rijden met een elektrische auto?

Naar ons dossier "Laad maar vol, aub"