Nieuws

"CEO VW moet mee rond de tafel over Dieselgate"

29 juli 2022
dieselgate

Test Aankoop vraagt aan de Brusselse Rechtbank van Koophandel om een verzoeningsprocedure op te starten met de Volkswagengroep. Voor die procedure zou de CEO van Volkswagen in hoogsteigen persoon moeten aanschuiven.

Het is intussen 6 jaar geleden dat Test Aankoop de Volkswagengroep voor de rechter daagde in de Dieselgate-affaire. Test Aankoop eiste daarbij schadeloossstelling in naam van duizenden  Belgische Volkswageneigenaars wier auto in waarde was gezakt omdat sjoemelsoftware hun uitstootgegevens rooskleuriger had voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren.

Twee maten, twee gewichten

Intussen heeft Volkswagen in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk een vergoeding toegekend. 226.000 Duitse VW-eigenaars kregen tot € 6500 schadevergoeding. Zo’n 91.000 Britse Volkswagenrijders kunnen elk ruim €2600 claimen. Maar op de vraag van zijn Belgische klanten geeft de VW-groep niet thuis.

‘We willen dat deze discriminatie stopt’, zegt woordvoerder Laura Clays van Test Aankoop, die zich geruggensteund voelt door het Europees Hof van Justitie. ‘VW kan zijn verantwoordelijkheid niet blijven ontlopen.’ 

Het verzoek tot een verzoeningsprocedure vraagt dat de CEO van de Volkswagengroep persoonlijk zou verschijnen in de Brusselse rechtbank. De zitting zou plaats moeten vinden in september. Als de verzoening op niets uitdraait, houdt Test Aankoop nog altijd de groepsvordering achter de hand. De eerstvolgende zitting daarvoor staat ingepland op 15 mei 2023.

 

Naar ons dossier over de dieselgate