Nieuws

Spaanse rechter veroordeelt VW voor Dieselgate. Volgt België?

26 januari 2021

Een Spaanse rechtbank heeft Volkwagen schuldig bevonden aan het gebruik van gemanipuleerde software, kortweg “sjoemelsoftware”. De autobouwer moet elke benadeelde gebruiker in Spanje een som van € 3 000 betalen. Wij hopen dat we een dergelijke uitspraak ook in België zullen krijgen. De pleidooien voor de rechtbank in het kader van onze class action zullen van start gaan in februari 2022.

Spaanse VW-klanten die bij de gedupeerden van Dieselgate horen, tonen zich tevreden met de uitspraak. Belgische gedupeerden moeten nog even geduld hebben, maar hopelijk wordt dit wachten beloond.

Rechtszaak in België in 2022

Momenteel zijn de Belgische rechtbanken bedolven onder het werk, en daarom zal de rechtszaak die we met onze collectieve actie tegen VW hebben aangespannen pas van start gaan op 14 en 15 februari 2022. Ter herinnering: wij eisen in deze zaak van Volkswagen een schadevergoeding ter grootte van het volledige aankoopbedrag van wagens die bij de Dieselgate-affaire betrokken zijn, zonder verplichting om de auto terug te geven. Onze actie werd eind 2017 ontvankelijk verklaard door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Bovendien koos die rechtbank voor een opt-out procedure, waardoor we alle betrokken eigenaars vertegenwoordigen, zonder dat zij daar zelf stappen voor moeten ondernemen.

Intussen hebben we altijd opengestaan voor een dialoog met VW, om de betrokken klanten zo snel mogelijk schadeloos te stellen. Maar de autobouwer heeft een onderhandelde oplossing altijd geweigerd.

We houden je op de hoogte

Wil je steeds op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in het Dieselgate-dossier? Wil je de rechtszaak op de voet volgen? Neem dan een kijkje in ons dossier.

Naar het dossier

Spaanse succes krijgt hopelijk navolging

De succesvolle afloop van de class action die onze Spaanse zusterorganisatie in hetzelfde dossier had aangespannen, stemt ons alvast hoopvol voor een positieve uitspraak in België.

De handelsrechtbank van Madrid heeft de commerciële praktijken van VW beoordeeld als oneerlijk. De constructeur werd veroordeeld tot een schadevergoeding van € 3 000 aan elke gedupeerde consument, goed voor een totaalbedrag van € 16 332 000. Het hoge bedrag lijkt gerechtvaardigd, gezien Volkswagen er ook in Spanje voor koos om de gerechtelijke weg te volgen i.p.v. een onderhandelde oplossing. VW kan wel nog in beroep gaan.

Eerder had het federale gerechtshof van Duitsland Volkwagen al veroordeeld tot een gedeeltelijke terugbetaling van een klant die een wagen dieselwagen en sjoemelsoftware had gekocht. Na deze uitspraak besliste de Volkswagen-groep om een groot aantal Duitse consumenten een schadevergoeding van € 6 500 te betalen.

Dat Volkswagen al meerdere keren werd veroordeeld, laat het beste verhopen voor de rechtszaak in België.