Nieuws

Dieselgate: Volkswagen nu ook veroordeeld in Nederland

14 juli 2021

Deze week veroordeelde een Nederlandse rechter Volkswagen tot fikse schadevergoedingen als gevolg van het Dieselgate-schandaal. Wij hebben al een rechtszaak tegen de Duitse fabrikant lopen sinds 2016, en roepen Volkswagen nogmaals op om ook te Belgische bestuurders te compenseren. 

Bijna 6 jaar geleden raakte de Duitse autofabrikant Volkswagen wereldwijd in opspraak, toen bleek dat zij jarenlang hadden gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselvoertuigen. Na eerdere uitspraken in het voordeel van de consument, in Spanje eerder dit jaar en vorige week in Italië, is het nu de Nederlandse Stichting Car Claim die de zaak voor de rechter heeft gewonnen. De betrokken 150 000 Nederlandse klanten krijgen daarmee een vergoeding van € 3 000 (€ 1 500 voor een tweedehands gekochte auto). Deze Nederlandse zaak zou Volkswagen in totaal zo’n 225 tot 450 miljoen euro kosten.

Groepsactie tegen Volkswagen in België

Vorige week behaalde onze Italiaanse zusterorganisatie Altroconsumo een overwinning in de door hen opgestarte rechtszaak tegen Volkswagen. De Duitse autofabrikant werd in totaal veroordeeld tot het betalen van zo’n 200 000 miljoen euro aan 63 000 Italiaanse Volkswagen-bestuurders. Onze groepsvordering, die we in 2016 opstartten, gaat ondertussen onverminderd voort. “In navolging van de recente uitspraken in Nederland en Italië willen wij Volkswagen nogmaals oproepen om de juridische strijdbijl te begraven en in onderling overleg een compensatie uit te werken voor de Belgische consumenten. Het is onaanvaardbaar voor een bedrijf van deze omvang om zijn klanten zo voor de gek te houden”, zegt onze woordvoerder Simon November.

De gegrondheid van de zaak zal in februari volgend jaar in België worden bepleit.

Naar ons dossier over de dieselgate