Nieuws

Dieselgate: Oostenrijkse krijgt wagen terugbetaald

12 juni 2018
Dieselgate

Een Oostenrijkse rechter heeft beslist dat een gedupeerde consumente de prijs van haar Volkswagen volledig moet terugkrijgen. Een mooie bevestiging dat gedupeerde consumenten wereldwijd recht hebben op een schadevergoeding voor het Dieselgate-schandaal. Als dit in Oostenrijk kan, waarom dan niet bij ons?

De Weense handelsrechtbank heeft beslist dat een gedupeerde van het Dieselgate-schandaal de aankoopprijs van haar Volkswagen volledig krijgt terugbetaald. De verkoper moet de auto, die in 2012 werd aangekocht voor € 26 500, terugnemen en de vrouw € 29 000 schadevergoeding betalen: de originele aankoopprijs, mét interest.

Het gaat om de meest gunstige beslissing sinds de uitbraak van het schandaal. Had de vrouw geweten dat de wagen sjoemelsoftware had, zou ze hem immers niet gekocht hebben, klinkt het in het vonnis. 

"Herstellingen" zonder resultaat

In 2015 raakte bekend dat de VW-groep sjoemelde met de uitstootcijfers van NOx voor bijna 400 000 Belgische wagens. Wereldwijd zijn zo'n 11 miljoen dieselwagens van de merken VW, Audi, Skoda, Seat en Porsche uitgerust met sjoemelsoftware. De autobouwer weigert schadevergoeding te betalen en biedt enkel een herstelling aan, die de wagens echter nog steeds niet conform maakt. 

Wij vinden dat de VW-groep de duizenden Belgische eigenaars van een sjoemelwagen moet vergoeden, zoals ze dat in de Verenigde Staten hebben gedaan. Daarom hebben we in 2016 een groepsvordering opgestart tegen de VW-groep en D’Ieteren.

In december vorig jaar oordeelde de rechter dat die ontvankelijk is en dat Test Aankoop via het "opt-out principe" alle gedupeerde consumenten mag vertegenwoordigen. Momenteel zitten we nog volop in onderhandelingen met de autobouwer. Komen we niet tot een akkoord, dan zal een rechter het pleit moeten beslechten. Het Oostenrijkse vonnis is een mooi Europees precedent, en bewijst dat de gedupeerde consumenten recht hebben op een schadevergoeding.

Behoor jij tot de gedupeerden?

Meld je dan aan voor onze groepsvordering, en dan houden wij je regelmatig op de hoogte van de voortgang van het proces.

Meld je aan