Nieuws

Opnieuw een dieselgate? Mercedes roept driekwart miljoen auto's terug

12 juni 2018

Autobouwer Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, moet van de Duitse overheid 774 000 dieselauto’s in heel Europa terugroepen op verdenking van gesjoemel met uitstootgegevens. De actie komt minder dan een jaar na de vorige terugroepactie, waarbij Test Aankoop de fabrikant in gebreke stelde.

Daimler heeft van het Duitse ministerie van Transport de opdracht gekregen om honderdduizenden auto’s met dieselmotor terug te roepen. Het gaat vooral om de modellen Vito, modellen van de C-klasse en het model GLC (SUV), waarvan ongeveer een derde in Duitsland rondrijdt.

Verdachte testgegevens

De terugroepactie komt er nadat verdachte testgegevens waren aan het licht gekomen, die er mogelijk op wijzen dat de uitstoot wordt gemanipuleerd m.b.v. software, zoals o.a. ook Volkswagen deed.

Bij de Belgische zetel van Daimler is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de eventuele betrokkenheid van Belgische wagens.

Vorig jaar eerste waarschuwing

Het is niet de eerste keer dat Mercedes in opspraak komt omwille van mogelijk gesjoemel met de uitstoot van zijn dieselmodellen. Ook vorig jaar was er een terugroepactie. Toen ging het om zo’n 3 miljoen wagens in heel Europa, waarvan ongeveer 150 000 in België.

Mercedes sprak toen over een “vrijwillige serviceactie om het niveau van de schadelijke uitstoot te verbeteren” en dit “op basis van de laatste knowhow en de ervaring van de Daimler-ingenieurs”.

Test Aankoop drong toen al aan op een duidelijk overzicht van de betrokken modellen en van de maatregelen die de Duitse autobouwer zou nemen om het probleem te verhelpen en om de getroffen consumenten te vergoeden.