Nieuws

Dieselgate: overwinning voor Belgische consumenten na lange strijd door Testaankoop

28 juli 2023
Volkswagen Dieselgate

Na een lange strijd, staat de voldoening in verhouding tot de geleverde inspanningen. De Belgische rechtbank heeft Testaankoop in het gelijk gesteld en de Volkswagen-groep veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan Belgische consumenten die het slachtoffer waren van dieselgate. Deze "historische beslissing voor consumentenbescherming in België en Europa" maakt een einde aan een zaak die in 2016 begon.

"Toen we besloten om de dieselgate-strijd aan te gaan, werden we door sommigen gek verklaard", herinnert Jean-Philippe Ducart, Manager Public Affairs en Mediarelaties bij Testaankoop, zich de overwinning van onze consumentenorganisatie.

Belgische rechtbank veroordeelt Volkswagen tot betaling van schadevergoeding

Op 27 juli 2023 veroordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de Duitse autofabrikant en groep Volkswagen tot het betalen van een schadevergoeding aan Belgische consumenten die het slachtoffer waren van dieselgate.

Hoeveel zullen de Belgische slachtoffers van dieselgate ontvangen?

Concreet zullen gedupeerde consumenten een schadevergoeding krijgen van 5% van de aankoopprijs of 5% van het verschil tussen de aankoopprijs en de doorverkoopprijs als de koper geen eigenaar meer is. Dit zal niet alleen gelden voor auto's van Volkswagen, maar ook voor de andere getroffen merken van de VW-groep: Skoda-, Seat- en Audi-voertuigen uitgerust met EA189-motor.

De lange strijd van Testaankoop tegen de Volkswagen-groep

Deze beslissing komt na een lange strijd die meer dan zeven jaar heeft geduurd. In 2016 diende Testaankoop een collectieve rechtszaak in rond deze zaak, waarbij duizenden consumenten zich individueel aansloten. Dit is een nieuwe overwinning in dit dossier en een stap in de richting van compensatie voor gedupeerde consumenten.

"Dit is een mijlpaal voor consumentenbescherming in België en Europa. Ook al is het proces nog niet afgerond", legt Jean-Philippe Ducart uit.

De betrokken consumenten zullen tegen het einde van de zomer meer informatie en details ontvangen. In de tussentijd zullen de experts en adviseurs van Testaankoop de tijd nemen om de betrokken arresten in al hun nuances en voorwaarden te analyseren.