Nieuws

Beste wagens op benzine en diesel zijn Duits

12 januari 2023
skoda octavia

Duitse luxemerken BMW en Mercedes bieden nog steeds het meeste comfort en veiligheid. Voor een betaalbaar alternatief kun je terecht bij Skoda.

De elektrische auto mag dan volop in opmars zijn, de overgrote meerderheid (79 %) van de particuliere bestuurders koopt nog steeds een klassieke auto op benzine of diesel. Dat blijkt uit cijfers van autofederatie Febiac. Wil je er zelf een kopen, dan heb je nog steeds veel keuze.

Dieselauto’s zijn beter dan vroeger

Benzine- en dieselauto’s zijn de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Vooral het dieselgate-schandaal heeft die evolutie in gang gezet. “Dat schandaal heeft echt een kentering veroorzaakt”, vertelt Mestdagh. “In onze tests zien we dat de uitstoot van (vooral) dieselwagens een stuk lager ligt dan vroeger, zeker wat betreft de uitstoot van NOx.”

Beste modellen bij Duitse merken

De meest interessante modellen vind je vooral van de Duitse merken. “Wagens als de Mercedes-Benz C- en E-klasse zijn comfortabel, veilig en bieden heel wat ruimte. Ook de BMW 5-serie heeft die troeven”, aldus onze specialist. “Maar die modellen kosten ook gemakkelijk € 50 000. Een betaalbaarder alternatief vind je bij Volkswagen, met de onverslijtbare Golf, en bij Skoda.”

Waarom verkiezen we auto's op benzine en diesel?

Mentale switch

De keuze voor benzine en diesel is vooral een keuze voor vertrouwdheid en zekerheid, zegt onze auto-expert Steve Mestdagh. “Elektrisch rijden vraagt een andere benadering dan het klassieke rijden”, zegt hij. “Je moet meer rekening houden met het rijbereik, met hoe, waar en wanneer je gaat laden, en daar hebben heel wat mensen nog vragen bij. Al is het ook vooral mentaal de switch maken, want onbekend maakt nog steeds vaak onbemind.”

Prijs van de wagen

Daarnaast is er de prijs: wagens op benzine en diesel zijn in aankoop nog steeds goedkoper dan elektrische en plug-in-hybride. “In aankoop, inderdaad”, geeft onze expert aan. “Maar het rijden is goedkoper, zeker als straks -hopelijk- de elektriciteit terug wat goedkoper wordt. Doordat je ook minder betaalt aan taksen, win je een flink deel van die meerprijs in de loop der jaren terugverdient.”

Lees hier hoe je de kosten van klassieke auto’s, elektrische en hybride auto’s kunt vergelijken over de volledige levensduur.

Naar het dossier tco

Welke auto's mogen nog binnen in LEZ?

Bij veel mensen bestaat ook onzekerheid omtrent de toegang van hun wagen tot de lage-emissiezones. Maar wie nu een nieuwe wagen koopt, kan een hele tijd gerust zijn. “De huidige wagens moeten beantwoorden aan de nieuwe Euro 6-norm, en daarmee zit je toch wel een jaar of tien “safe””, aldus Mestdagh nog.

Doe hier de check of jouw wagen de lage-emissiezones binnen kan.

Lees alles over lag-emissie-zones

Toch een hybride of een elektrische auto?

Denk je er toch aan om een elektrische auto of een plug-in-hybride te kopen? Dan kun je in onze koopwijzer op zoek gaan naar het model dat het best bij je past.

Naar de koopwijzer auto's