Nieuws

20 jaar strijd voor veiligere auto’s! En 78000 levens gespaard...

12 september 2017
EuroNCAP

Het consortium van organisaties EuroNCAP, waar wij deel van uitmaken, viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. De balans spreekt voor zich: 1 800 “gecrashte” en geteste automodellen, 160 miljoen euro die onder andere door ons werden geïnvesteerd, 78 000 levens gespaard… De resultaten van de crashtests kunt u raadplegen in onze Koopwijzer auto’s.

Via het consortium EuroNCAP en de uitgevoerde tests dragen wij via constructief en productief lobbywerk al 20 jaar bij aan meer veiligheid op de weg voor alle weggebruikers. Niet alleen chauffeurs en passagiers, maar ook zwakkere weggebruikers als voetgangers en fietsers. Deze strijd heeft geleid tot een aanzienlijke en soms miskende vooruitgang. Sowieso gaat de strijd voort!

1997 …

Enkele maanden na de oprichting van EuroNCAP in 1997 berichtten wij (citaat): "de evolutie naar een groter aantal veilige wagens binnen de verschillende marktsegmenten toont aan dat constructeurs lessen trekken uit de uitgevoerde crashtests en in staat zijn snel oplossingen te vinden. Maar, laten we niet te snel victorie kraaien: er is nog heel wat werk aan de winkel". Destijds kenden we meestal 3 of 4 sterren toe, maar soms doken er ook “publieke gevaren” op.

2017

Vandaag is het gevecht om de sterren nog intensiever geworden en dit in kwalitatieve zin, want na verloop van tijd werden constructeurs verplicht om aan nog strengere normen te voldoen. Doordat fabrikanten werden aangezet om te handelen, anticipeerden ze soms zelfs op de strengere normen. Op 20 jaar tijd werd op alle vlakken enorme vooruitgang geboekt.

Ivo Mechels, CEO van Test Aankoop: “Test Aankoop en haar Europese zusterorganisaties verheugen zich over de samenwerking binnen Euro NCAP, de drijfveer achter meer veiligheid van auto’s. Na elke crashtest wordt vooruitgang geboekt. Investeringen die elke euro meer dan waard zijn.”

Resultaten van crashtests in onze koopwijzer

Die vooruitgang blijkt ook uit de resultaten in onze koopwijzer. De toegekende score slaat op alle onderdelen: frontale aanrijdingen, zijdelingse aanrijdingen, volwassenen, kinderen, voetgangers, elektronische veiligheidssystemen die meer en meer de manier van rijden beïnvloeden …

Meer informatie over de tests en de veiligheidsscores vindt u in onze koopwijzer!

Naar onze Koopwijzer auto's

Tip: bekijk de rubrieken "Kenmerken" en "Veiligheid"

Euro NCAP testresultaten in de koopwijzer auto's van Test-Aankoop