Getuigenis

“De garage liet mijn defecte tweedehands auto vervangen dankzij jullie”

23 februari 2023
Getuigenis Christophe Fotso over defecte tweedehands auto Nissan Qashqai

Ons lid Christophe Fotso koopt in augustus een tweedehands auto bij een Toyota verdeler, maar het voertuig vertoont voortdurend gebreken. Telkens brengt hij de auto terug naar de garage voor reparatie, maar de problemen blijven bestaan. Wij komen tussen en ons lid mag een nieuwe wagen kiezen.

Problemen met tweedehands auto sinds levering

Christophe Fotso uit Ougrée (foto) koopt in augustus 2022 een auto van het merk Nissan Qashqai 1.5 dCi 2WD, voor het eerst ingeschreven in augustus 2015. Hij betaalt € 15 990 voor een auto die, volgens de Toyota verdeler uit Luik, in prima staat is. Toch ervaart ons lid het ene probleem na het andere met zijn tweedehands Nissan Qashqai. Telkens brengt hij de wagen binnen voor herstel, maar de elektronische storingen blijven aanhouden.

Onze abonnee verliest het vertrouwen in zijn aangekochte tweedehands auto en vraagt:

  • de vervanging van zijn Nissan door een wagen van dezelfde categorie;
  • of om het koopcontract te laten ontbinden. 

Omdat de concessiehouder niet positief reageert op zijn vraag, ondanks de blijvende problemen, contacteert ons lid onze juridische dienst. 

Wat kan ik doen bij problemen na aankoop van mijn tweedehands auto?

Wij raden aan dat je onderhandelt met de dealer van je aangekochte auto. Komen jullie niet tot een minnelijke schikking, neem dan contact op met onze juridische dienst en/of verstuur een klacht naar de autoverdeler via onze klachtenbox.

Bel ons op 02 542 34 34

Kan ik een contract eenzijdig opzeggen?

Als je genoeg bewijzen hebt om de verkoopovereenkomst te beëindigen (contacteer ons bij vragen), dan bepaalt de wet dat “elke terugbetaling aan de consument kan worden verminderd rekening houdend met het gebruik van de auto door de consument sinds de levering”. Het is dus belangrijk om het aantal dagen te weten dat je zonder problemen hebt kunnen rijden met je auto sinds de levering ervan, alsook het aantal kilometers. Deze waarde zou immers kunnen worden afgetrokken van de oorspronkelijke waarde van je aangekochte wagen. 

Akkoord met garage om auto in te ruilen

Ons lid laat weten dat hij dankzij onze steun tot een akkoord is gekomen met de Toyota verdeler. Hij mag een andere auto kiezen uit de showroom. De garage stemt ermee in om de initiële waarde van de tweedehands auto - Nissan Qashqai 1.5 dCi 2WD - af te trekken van de waarde van de nieuwe auto naar keuze.

Tips om een (tweedehands) auto te kopen

Wil je een nieuwe of een tweedehands auto kopen, je auto verkopen of toch liever autodelen? Ben je nog op zoek naar een autolening of een autoverzekering? Ontdek alle tips en handige tools in onze online rubriek Auto’s.

Ontdek alles over auto’s