Dossier

Welke brandstof te kiezen: benzine of diesel?

31 januari 2013
benzine of diesel

31 januari 2013

Benzine of diesel? De keuze voor een dieselmotor valt vandaag enkel te verantwoorden als u elk jaar een significant aantal kilometers aflegt.

Gelijkwaardige motor

De dieselmotor, zelfs bij de kleine vermogens, hoeft de benzinemotor niet langer te benijden. Er zijn vandaag zelfs raceauto’s die uitgerust zijn met een dieselmotor, en die nog winnen ook! Bij een gelijke cilinderinhoud is het vermogen van een dieselmotor trouwens gelijkwaardig aan dat van een benzinemotor, dankzij onder meer de turbocompressor. Meer zelfs, een diesel is soepeler, d.w.z. versnelt beter bij een laag toerental, wat voor meer rijcomfort zorgt. Het typische geluid van de motor (vooral als hij koud is) is aanzienlijk getemperd door de specialisten ter zake en zal alleen nog de meest gevoelige oren "teisteren".

Partikels: problemen gedeeltelijk opgelost

Inzake vervuiling heeft diesel als grootste handicap de uitstoot van partikels die als kankerverwekkend te boek staan. In zekere mate werd dat opgelost door dieselwagens uit te rusten met roetfilters. Sinds 2010 is dat verplicht om te voldoen aan de Europese normen. Er bestaan nu reeds technische oplossingen die tot 98% van de roetpartikels kunnen verwijderen.

Hogere kosten… ook bij de verkoop

Als we de milieuoverwegingen buiten beschouwing laten, is het dus hoofdzakelijk op financieel vlak dat het verschil tussen benzine en diesel zit. De keuze hangt af van een reeks van factoren: het aantal kilometers dat u jaarlijks aflegt, de aankoopprijs van de wagen, de waarde bij wederverkoop, cilinderinhoud, verbruik,... Diesel heeft als minpunt dat de auto doorgaans duurder is in aankoop en in onderhoud. Maar die hogere kost wordt gecompenseerd door een langere levensduur van de motor, een hogere wederverkoopprijs en een beduidend lager gemiddeld verbruik. Voorheen speelde de lagere dieselprijs ook in het voordeel van de dieselmotor, maar dat is vandaag anders. Onder druk van een toenemende vraag uit landen als China en India, is de prijs van de diesel de pan uitgerezen. Vandaag ligt die niet ver meer onder de prijs van de benzine.


Afdrukken Versturen via e-mail