Dossier

Kinderzitje juist gebruiken

04 oktober 2017
Veilig gebruik kinderzitje

In een slecht of verkeerd geplaatst kinderzitje loopt je kind bij een ongeval meer kans op verwondingen. Maar hoe gebruik je nu een kinderzitje op de correcte manier? 

Plaatsing

Een kinderzitje moet je altijd plaatsen zoals het hoort. Hoewel de plaatsing in principe intuïtief zou moeten zijn, is een duidelijke handleiding vaak niet overbodig. Bewaar die dus goed voor het geval dat je van auto verandert of het zitje aanpast aan de leeftijd, het gewicht en de grootte van je kind.

  • Groep 0 en 0+ - In deze groepen is het vaak even zoeken naar de juiste manier om de veiligheidsgordel te leiden. Dat wordt aangegeven door blauwe bollen.
  • Groep 1 tot 3 – Bij deze modellen, waarin je kind met het gezicht naar voren zit, is de kans op een verkeerde bevestiging kleiner. Al is het ook hier niet altijd duidelijk waar de schouderriem naartoe moet. Dat wordt aangeduid door rode bollen.
  • Combinatie achterwaarts/voorwaarts – Een stoel die je in beide richtingen kunt plaatsen (afhankelijk van de grootte van je kind), moet zowel rode als blauwe aanwijzingen geven.

Zelfs voor korte afstanden

Maak je kind altijd goed vast in het kinderzitje, hoe kort je rit ook is. Zorg ervoor dat er niet meer dan twee vingers speling tussen je kind en de autostoel zit.

Airbags

Zet je kind nooit op de passagiersstoel in een autostoel tegen de rijrichting in, als de airbag voorin geactiveerd is. Schakel die dan eerst uit. Anders kan je kind bij een ongeval zwaar gewond raken door het openklappen van de airbag. Maar voor je de airbag uitzet, vraag je beter aan je verzekeraar of je nog wel volledig gedekt bent door je verzekering.

Bekijk de video's met onze tips 

Volg de tips uit deze video om te weten hoe je je baby perfect kunt vastmaken.

Gaat het om een kind van 1 tot 3 jaar / een kind van drie jaar en ouder? Bekijk deze video.

Welk kinderzitje kiezen?

Heb je nog meer vragen over welk kinderzitje je het beste kiest? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Naar de koopgids
kinderzitjes