Dossier

Autodelen: interessant voor jou?

25 november 2020

Steeds meer mensen delen een auto, via aanbieders zoals Cambio of Partago, of met andere particulieren. Toch is de stap vaak groot om een auto weg te doen. Kan autodelen interessant en haalbaar zijn voor jou?

Wat is autodelen?

Autodelen houdt in dat je geen eigen, private wagen hebt waarmee alleen jij (en je partner en andere eventuele gezinsleden) mag rijden, maar dat je een auto deelt of samen gebruikt met anderen.

Er zijn twee mogelijke manieren van autodelen:

  • Via een autodeelaanbieder: in dit geval word je klant bij een bedrijf dat een eigen vloot wagens ter beschikking stelt van die klanten of leden. Je betaalt op basis van het aantal kilometer dat je aflegt en/of op basis van de tijd dat je de wagen nodig hebt, en soms een maandelijkse of jaarlijkse abonnementskost. Na gebruik lever je de wagen weer in. Als je de wagen naar dezelfde standplaats moet terugbrengen als waar je hem hebt opgepikt, spreken we van station-based autodelen. Mag je hem op een andere plek, weliswaar binnen een bepaalde zone, achterlaten, dan doe je aan free-floating autodelen.
  • Particulier autodelen: met deze formule zijn er particuliere autobezitters die hun wagen ter beschikking stellen van mensen in hun buurt. Hierbinnen zijn nog twee mogelijke manieren van werken.
  1. Je wordt lid van een autodeelgroep waarin een of meerdere auto's worden gedeeld met mensen uit de buurt. Dit gebeurt meestal via een onlinekalender. Als ontlener deel je ook in de vaste kosten, zoals verzekering, keuring en onderhoud. Bij dit "kostendelend" autodelen regel je alles rechtstreeks met de eigenaar van de auto.
  2. Je kunt als autobezitter ook je auto delen door hem te registreren op een onlineplatform. Wie een auto's wil gebruiken, registreert zich op zijn beurt en doet een reservatieaanvraag voor een auto naar keuze. Vervolgens betaal je per kilometer of per tijd (uren, minuten, dag, week). Een gedeelte van de opbrengst gaat onder andere naar het platform voor de facilitering van het autodelen. 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

15 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Betaal liever per maand,en soms zijn de wagens van binnen vuil papiertjes,chips op de grond en op de zetels ,kortom vettig stuur en boord komputer.op de vloer fris drank gemorst.kortom meestal zijn de ewagens vuil. op voorhand betalen.Geen goed idee .Daar ik voor 3 uren huur en op tijd wil binnen zijn dus heb je een uur of half uur betaald op voor hand.Als je op voorhand moet betalen stopt het met cambio.Ik wil op het einde van de rit betalen.En dit met bankcontact.Als langs smartphone betaald kost het weer geld,ja dan koop ik liever een auto dan heb je heel wat minder last????

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2021

Wel ik betaal liefst maandelijks.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Beste Frank, bedankt om je ervaringen hier met ons te delen ! :) Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021

Daar ik van mening ben als je naar een standplaats moet gaan moet je openbaar vervoer nemen.
BV: te Antwerpen plaats Kerkstraat Lovelingstraat is beste voor mij voor de andere standplaatsen moet op openbaar vervoer beroep doen dat kost ook iets.Maar het zal nog moeten groeien in Antwerpen en ander plaatsen
doch krijg -t Cambio voor mij een 7 op 10
hoogachtend
de winter frank

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021
, Gereageerd:

Hallo Frank, jammer genoeg moesten we één van je posts verwijderen omdat die in hoofdletters opgesteld is. Dat wordt aanzien als het equivalent van roepen en dat strookt niet met ons beleid. Voel je vrij om een nieuwe post te maken zonder hoofdletters. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Cambio auto delen valt goed als 14 dagen op voorhand besteld.hetis een beetje Wenen hoe het in zijn werk gaat je bent er snel mee weg een aanrader e qua prijs ik betaal +-2,00 euro per maand ,-+ 300 km huur. 4dagen A5 dagen meestal voor 4 uur per dag krijgt u het algemeen ,7;5 punten een aanrader. Zeker groetjes frank

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/12/2020

Kan je bij cambio de auto verhuur vermindering krijgen als lid bent van test aankoop

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/12/2020
, Gereageerd:

Beste Frank, ik laat je graag het antwoord weten dat ik intussen bekomen heb van onze betrokken diensten. .In onze Members Club bestaat er inderdaad een voordeel voor onze Premium-leden (vanaf 1 jaar lidmaatschap) bij “POPPY” en die doen aan autodelen. Je vindt dit in de categorie 'mobiliteit'.  Wat Cambio betreft is er momenteel (nog) geen voordeel voor onze leden. Maar je vraag heeft wel interesse opgewekt en wordt intern besproken. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2019

Ik gebruik regelmatig BMW DriveNow en Poppy in Brussel en Antwerpen. Super als aanvulling op het openbaar vervoer. Niet goedkoop, een korte rit kost al gauw 5 à 10 Euro, maar dat weegt niet op tegenover het gebruiksgemak en de comfort time op de trein als je hiermee de stad in rijdt. De auto’s van beide diensten zijn ook van zeer goede kwaliteit. Bij Poppy is het overigens leuk om af een toe met een elektrische eGolf te kunnen rijden. Wij hebben twee bedrijfswagens die door de combinatie openbaar vervoer en autodelen nog maar minder dan 15000 km per jaar rijden. Als er een cash for car systeem zou bestaan zouden we zeker een van de twee bedrijfswagens aan de kant zetten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/11/2019

Ik deel mijn eigen auto met 4 andere mensen. We doen dit nu iets langer dan een jaar en het werkt vrij goed. Een van de autodealers heeft weliswaar nog een oldtimer die hij kan gebruiken als mijn auto bezet is. Ik kan het dus aanbevelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/11/2019

Ik zal het pas overwegen zodra het free-float systeem overal beschikbaar is. Met Poppy kan je bv. van Antwerpen naar Brussel rijden en de wagen daar achterlaten. Maar dat is bij mijn weten enkel voor Poppy zo, en enkel tussen die twee steden ! ... Bij Cambio moet je daarentegen op voorhand reserveren en ook op je vooraf afgesproken uur terug bij de vertrekplaats zijn. Dat maakt dat je bij Cambio je heen- en terugtrip moet plannen en niet gewoon de eerste de beste deelauto kan nemen, als was het een elektrische deelstep.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/11/2019
, Gereageerd:

Poppy is inderdaad zeer handig om on-the-go te gebruiken, maar daarvoor betaal je toch wel een aardig prijsje (per minuut)... Elk systeem heeft zijn voordelen, da's zeker! En er is inderdaad nog veel verbetering mogelijk! ;)

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/11/2019

Ik ben pas lid geworden van cambio in Mechelen. Toen ik onlangs mijn eerste rit wou boeken met de app lukte dit niet. Ik kreeg de melding dat de internetverbinding niet goed was. Mijn wifi thuis werkte nochthans. :(

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/11/2019
, Gereageerd:

Een van de komende weken zou mijn abonnement geactiveerd moeten worden. Dus dan pas zal ik je kunnen zeggen hoe de app voor mij werkt en hoe mijn eerste rit was. :)

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/11/2019

Hallo, ik ben op zoek naar de beste oplossing op vlak van autodelen voor ritten die ik maar af en toe zou moeten doen. En dat dan voor korte of middellange afstanden. Bij mijn zoektocht ben ik terecht gekomen op deze tabel die ik wel handig vind: www.autodelen.net/.../brochure_autodelen.net_2018.pdf

Dus voor mij blijkt Cambio wel de beste oplossing te zijn.

Ik zou het alvast zeer handig vinden om via een app alle mogelijke deelwagensystemen te zien. En dan liefst waar ook andere vervoersmogelijkheden zijn inbegrepen zoals deelfietsen of openbaar vervoer. Zo zou ik ook meteen zien hoeveel ik voor mijn reis zou moeten betalen.