Dossier

Een auto kopen op het autosalon?

02 januari 2020

Een aparte sfeer, heel wat verkoopspraatjes, aanlokkelijke kortingen … De kans bestaat dat je op het autosalon in de verleiding zult komen om ter plekke een auto te kopen. Wij leggen uit waarop je moet letten (en waarom het geen goed idee is).

Impulsaankoop

Een contract ondertekenen op het autosalon? Nee, het is geen goed idee, en dit om verschillende redenen. Ten eerste loop je het risico dat je veeleer een impulsaankoop doet, in de euforie van het moment en de speciale sfeer die op zo’n salon hangt. Als je een model op het oog hebt, win je het best zo veel mogelijk informatie in en slaap je er nog eens een nachtje (of twee) over.

In de praktijk zien we trouwens al dat verschillende merken amper nog contracten afsluiten op het salon. Ze verwijzen door naar hun dealer in uw buurt, waar je in alle rust kunt onderhandelen over het uitrustingspakket en de condities.

“Saloncondities” blijven geldig

Misschien denk je dat je een unieke kans laat schieten als je de deal tegen “uitzonderlijke condities” niet op het autosalon zelf sluit. Dit klopt niet. De speciale voorwaarden zijn doorgaans nog een maand geldig na het salon en krijg je ook als je naar je plaatselijke dealer stapt. Soms zijn de voorwaarden die je daar krijgt zelfs (nog) voordeliger, omdat het mogelijk is dat de verkopers of verkoopsters op het autosalon tegen een commissie werken, die natuurlijk in de prijs wordt verrekend.

Bij de aankoop van een nieuwe auto laat je je oude wagen ook vaak achter bij de dealer voor een inruilpremie. Ben je dit van plan, dan laat je dit tijdens de onderhandelingen het best zo lang mogelijk onvermeld. Wordt er te vroeg over die inruilpremie gesproken, dan gaat de verkoper misschien minder korting geven. Het best bereik je dus eerst een akkoord over de voorwaarden van de aankoop van de nieuwe auto, en vraag je dan hoeveel je daarbovenop nog krijgt voor je oude wagen.

Vergelijk tussen dealers

Op zoek naar de beste prijs voor je nieuwe wagen beperk je je het best ook niet tot één dealer om te bezoeken. Alle concessiehouders bieden doorgaans een korting aan, maar de grootte daarvan kan flink variëren tussen de verschillende dealers. Dat bleek althans uit een onderzoek dat we voerden in 2010, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit vandaag niet meer zo is. Een beetje rondrijden loont dus zeker de moeite.