Dossier

Een auto kopen op het autosalon?

15 januari 2019

15 januari 2019
Een aparte sfeer, heel wat verkoopspraatjes, aanlokkelijke kortingen … De kans bestaat dat je op het autosalon in de verleiding komt om ter plekke een auto te kopen. Wij leggen uit waarop je moet letten (en waarom het geen goed idee is).

“Verkoop verdubbeld”, “Heel wat overeenkomsten gesloten”: het autosalon van 2017 was, zo bleek uit enkele reacties achteraf, een voltreffer. Tenminste, voor een aantal constructeurs die flink wat nieuwe klanten hadden binnengehaald. Maar hadden die klanten ook effectief de slag van hun leven geslagen? Niet noodzakelijk.

Impulsaankoop

Een contract ondertekenen op het autosalon? Nee, het is geen goed idee, en dit om verschillende redenen. Ten eerste loop je het risico dat je veeleer een impulsaankoop doet, in de euforie van het moment en de speciale sfeer die op zo’n salon hangt. Als je een model op het oog hebt, win je het best zo veel mogelijk informatie in en slaap je er nog eens een nachtje (of twee) over.

In de praktijk zien we trouwens al dat verschillende merken amper nog contracten afsluiten op het salon. Ze verwijzen door naar hun dealer in uw buurt, waar je in alle rust kunt onderhandelen over het uitrustingspakket en de condities.

“Saloncondities” blijven geldig

Misschien denk je dat je een unieke kans laat schieten als je de deal tegen “uitzonderlijke condities” niet op het autosalon zelf sluit. Dit klopt niet. De speciale voorwaarden zijn doorgaans nog een maand geldig na het salon en krijg je ook als je naar je plaatselijke dealer stapt. Soms zijn de voorwaarden die je daar krijgt zelfs (nog) voordeliger, omdat het mogelijk is dat de verkopers of verkoopsters op het autosalon tegen een commissie werken, die natuurlijk in de prijs wordt verrekend.

Bij de aankoop van een nieuwe auto laat je je oude wagen ook vaak achter bij de dealer voor een inruilpremie. Ben je dit van plan, dan laat je dit tijdens de onderhandelingen het best zo lang mogelijk onvermeld. Wordt er te vroeg over die inruilpremie gesproken, dan gaat de verkoper misschien minder korting geven. Het best bereik je dus eerst een akkoord over de voorwaarden van de aankoop van de nieuwe auto, en vraag je dan hoeveel je daarbovenop nog krijgt voor je oude wagen.

Vergelijk tussen dealers

Op zoek naar de beste prijs voor je nieuwe wagen beperk je je het best ook niet tot één dealer om te bezoeken. Alle concessiehouders bieden doorgaans een korting aan, maar de grootte daarvan kan flink variëren tussen de verschillende dealers. Dat bleek althans uit een onderzoek dat we voerden in 2010, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit vandaag niet meer zo is. Een beetje rondrijden loont dus zeker de moeite.

Kredieten op het salon geen aanrader

Als je op het salon een deal sluit, stelt de verkoper je vaak ook een autokrediet voor en dit tegen, ogenschijnlijk, erg gunstige voorwaarden, bv. een financiering aan een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 0%. Maar als je hier op ingaat, loop je het risico om bedrogen uit te komen. De kans bestaat immers dat de dealer, in ruil voor die financiering, gaat beknibbelen op de korting die je krijgt bij de aankoop of dat je minder krijgt voor je oude auto. Op het einde van de rit kan deze formule dus duurder uitkomen dan een lening met een JKP van enkele procenten. Wil je toch een lening afsluiten bij je dealer, doe dit dan pas als de prijs, alle kortingen en de eventuele overnameprijs voor je oude auto beklonken zijn.

Vermijd zeker een zogenoemd “ballooncontract”. Hierbij liggen de maandelijkse afbetalingen een stuk lager dan bij een gewone autolening, maar betaal je op het einde nog een flink gedeelte, vaak enkele duizenden euro’s in een keer. Kun je dit niet, dan word je hier vaak niet toe verplicht, maar moet je je auto wel inleveren… De dealer zal vervolgens met plezier een nieuwe wagen, en een nieuwe lening, voorstellen, zodat je aan hem gebonden blijft en veel vroeger dan gepland een nieuwe auto moet kopen. Reken je er enigszins op om dit hoge eindbedrag over te slaan, dan kun je bedrogen uitkomen: als je wagen wat blutsen of krassen heeft opgelopen, of de handelaar oordeelt dat hij slecht is onderhouden, kan hij weigeren om de wagen terug te nemen en je verplichten om het eindbedrag alsnog te betalen.

Vergelijk en onderhandel 

Het best sluit je een autolening bij een bank, al dan niet die waar je al klant bent. Wil je de aanbiedingen van de verschillende instellingen alvast vergelijken? Dat kan met onze koopwijzer autoleningen.

Naar de koopwijzer

Gebruik deze aanbiedingen als onderhandelingsbasis. Volg daarbij ook de volgende drie stappen:

  • Zeg de autodealer niet meteen hoe je de auto denkt te betalen. Onderhandel eerst over de prijs van de auto en de korting, en eventueel over een zo goed mogelijke overnameprijs voor uw oude auto. Vraag pas daarna wat hij je als krediet kan aanbieden.
  • Ga met het laagste tarief dat je ergens als nieuwe cliënt kunt krijgen, naar je huisbankier. Hamer erop dat je als trouwe cliënt betere voorwaarden verdient. De kans is reëel dat dat werkt. Als je een milieuvriendelijke auto koopt, dring dan zeker aan op een korting, zoals dat bij sommige banken gebruikelijk is (bv. BNP Paribas Fortis).
Community

Mobiliteit

community

Gerelateerde discussies