Nieuws

Het nieuwe uitkoopbod van Laguna Life DAC voor de First-rekening stelt teleur

8 maanden geleden - vrijdag 12 oktober 2018
Dat blijkt immers minder voordelig dan het uitkoopbod van Ethias van de zomer 2017.
Het nieuwe uitkoopbod van Laguna Life DAC voor de First-rekening stelt teleur

Het nieuwe uitkoopbod van Laguna Life DAC voor de First-rekening stelt teleur

Nochtans had Laguna beloofd een soortgelijk uitkoopbod te lanceren. We vinden dit erg betreurenswaardig.
Niettemin raden we u aan op het uitkoopbod in te gaan.

“Gelijkwaardig” bod

Laguna geeft de houders van de First-rekening ten laatste tot 7 december de tijd om hun contract af te kopen. Net als toen Ethias zijn laatste uitkoopactie lanceerde in 2017, zal Laguna u een bonus van 25% schenken, indien u hierop ingaat. Op het eerste gezicht is het dus een gelijkwaardig bod. Er zit echter een serieus addertje onder het gras. Zo zal uw bonus afhangen van het uitstaande kapitaal op 31/12/2017. Anders gezegd, de rente die u in 2018 tot 7 december opstreek, zal worden afgetrokken van de bonus van 25%, waardoor deze uiteindelijk lager zal uitvallen. In onderstaande tabel ontdekt u een voorbeeld ter verduidelijking. Ondanks het feit dat Laguna onlangs aankondigde dat het een afkoopbod wou lanceren dat gelijkwaardig is met dat van Ethias, heeft de verzekeraar deze term volgens ons nogal ruim geïnterpreteerd.

Spaarder is de dupe

Voor Ethias was het een goede zaak om de First-portefeuille, die als een molensteen om de nek van de verzekeraar hing, van de hand te doen. Laguna van zijn kant kon de First-portefeuille tegen een aantrekkelijke prijs in huis halen.

De First-rekeninghouder daarentegen werd in deze zaak als een speelbal behandeld. Initieel tekende hij in, in de veronderstelling dat hij levenslang een aardige rente zou opstrijken zonder hiervoor te veel risico’s te hoeven nemen. Enkele uitkoopacties van Ethias later werd echter een finale uitkoopactie gestart en meldde de verzekeraar dat het een buitenlandse overnemer aan het zoeken was. Ook maakte hij bekend dat het Belgische garantiestelsel, dat bij het ontstaan van de First-rekening nog niet bestond maar inmiddels wel al van kracht was, plots niet meer van toepassing zou zijn. Ethias wilde de First-rekeninghouders op die manier als het ware forceren hun contract af te kopen. Wie uiteindelijk volhardde en ervoor koos toch een levenslang aardig rendement verder te genieten, zag zijn tegoeden naar Laguna verhuizen.
Wie vandaag onder Laguna wil uitstappen, kan dat dus via het nieuwe uitkoopbod. Wel moet u dan de rente die u afgelopen jaar verwierf, hiervoor prijsgeven. Het mag duidelijk zijn dat de First-rekeninghouder geen gemakkelijke tijden achter de rug heeft…

Ga in op het bod

We raden u aan om uw contract af te kopen en te kiezen voor de bonus van 25%, al moet u hiervoor de verworven rente over het voorbije jaar laten varen. Kiest u daarentegen om het bod niet te aanvaarden, dan geniet u verder de levenslang gewaarborgde rente.

Hou er echter rekening mee dat de stabiliteit van Laguna op lange termijn moeilijk te evalueren is. Laguna is immers een vrij jonge verzekeraar met een expansief beleid dat enkel gebaseerd is op overnames. Hierdoor is zijn toekomst moeilijk voorspelbaar. Mocht de maatschappij ooit in de problemen terechtkomen, dan zou uw kapitaal op de helling kunnen komen te staan.

Deel dit artikel