Nieuws

De Belg staat bekend om zijn spaardrift

6 maanden geleden - donderdag 29 november 2018
In het 2e kwartaal 2018 hebben de Belgen niet minder dan 3,6 miljard euro gespaard. Is dit wel een goed idee?
De Belg staat bekend om zijn spaardrift

De Belg staat bekend om zijn spaardrift

Er bestaan nochtans lucratievere oplossingen!

Als appeltje voor de dorst

Een eerste reden om toch geld op een spaarrekening aan te houden, is om te beschikken over een buffer voor onvoorziene uitgaven. Een frequent gebruikte vuistregel is om een reserve aan te houden van 6 keer uw maandloon. Een spaarrekening biedt flexibiliteit. Zet er vandaag geld op en u kunt het al onmiddellijk terug afhalen. Ideaal voor onvoorziene omstandigheden.

Grote kosten in het vooruitzicht

Een tweede reden is als u plannen hebt om een grote uitgave te doen in de nabije toekomst. Denk daarbij aan een huis, auto, … Een spaarrekening biedt de veiligheid dat uw gespaarde kapitaal niet plots minder waard wordt als de beurs het minder goed doet en u met de kwalijke gevolgen van dien uw aankoopplannen moet uitstellen.

Te korte financiële horizon

We kunnen een derde reden bedenken om te kiezen voor een spaarrekening. Dat is wanneer u de spaarcenten niet langer dan vijf jaar kunt missen. Een hoger rendement dan een spaarboekje is enkel haalbaar door ofwel meer risico te nemen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een (defensief) gemengd fonds (gebruik onze fondsenselector). Of door veilig uw spaarcenten weg te zetten voor de lange termijn zoals op een spaarverzekering.

Beide opties zijn uitgesloten als u niet meer dan vijf jaar uw gelden kunt missen. Zelfs als u uzelf ziet als iemand met een zeer dynamisch beleggersprofiel, dan nog is beleggen met een horizon korter dan vijf jaar een af te raden idee.

Vergelijken loont!

Al is de spaarrente historisch laag, het is nog steeds de moeite waard om de spaarmarkt af te speuren voor de beste spaarrekeningen. De spaarrekening Vision+ van de onlinebank Santander Consumer Bank bijvoorbeeld levert met een totale rente van 0,65 % een zesvoud op tegenover een klassieke spaarrekening bij een gewone bank. Ontdek hier al onze favoriete spaarrekeningen.

Sparen heeft zin en zal ook altijd zinvol blijven

Voor een (hoog) rendement moet u het natuurlijk niet doen want de veiligheid van een spaarboekje maakt ook dat het rendement laag is. Vandaag is dat zelfs extra laag. Een spaarrekening heeft wel enkel zin voor centen nodig voor het aanhouden van een financiële reserve, om grote uitgaven te dekken en als u nu eenmaal de gelden nodig hebt binnen vijf jaar.

Hebt u daarna nog centen over, zet ze dan niet op een spaarrekening. Beleg ze of spaar voor de lange termijn via een spaarverzekering als u absoluut geen kapitaalrisico wilt lopen. Als u bereid bent om risico’s te aanvaarden, kies dan voor een gediversifieerde fondsenportefeuille of – afhankelijk van uw risicoprofiel – kies voor individuele aandelen of obligaties. Raadpleeg in dit kader onze strategie

Denk ook aan Integrale Perspective – Test Aankoop een levensverzekeringscontract in tak 23 dat belegt in de fondsen, trackers en andere beleggingen die Test Aankoop invest aanbeveelt.

Deel dit artikel