Dossier
Spaarrekeningen: welke bedragen plaatst u erop?

Artikels

 • Artikel
  Spaarrekeningen: welke bedragen plaatst u erop? 3 jaar geleden - donderdag 20 oktober 2016
  Hoeveel geld houdt u best beschikbaar op een spaarrekening alvorens u aan andere beleggingsproducten gaat denken? Is het verstandig om er erg grote bedragen op te parkeren? En wat zijn de eventuele alternatieven?

   

  Veiligheidsspaarpotje eerst

  De spaarrekening is een ideaal instrument om wat geld opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven (uw auto of verwarmingsketel begeeft het plots en moet vervangen worden). Het geld op een spaarrekening blijft immers op elk moment beschikbaar. U kunt geld opnemen of bijstorten wanneer u maar wilt, en u weet zeker dat u minstens uw begininleg recupereert, vermeerderd met de intussen verworven intresten.

  Doorgaans wordt aanbevolen om drie tot zes keer de maandinkomsten van uw gezin opzij te zetten op een spaarrekening als veiligheidsbuffer.

   

  Daarna uw projecten op middellange termijn

  Een spaarrekening is ook het ideale en risicoloze instrument voor bedragen die u wilt gebruiken voor projecten die u op middellange termijn wilt realiseren (tot maximaal 8 jaar in de toekomst). U plant bijvoorbeeld grote verbouwingswerken aan uw woning, u wilt wat geld opzijzetten voor de studies van uw kinderen... het zijn allemaal zaken waarvoor u liever op zeker speelt.

   

  Parkeer ook niet te veel geld op uw spaarrekening

  Een spaarrekening is dus interessant voor uw veiligheidsbuffer op korte termijn en voor geld dat u nodig zult hebben voor projecten op middellange termijn, maar het heeft geen zin om uw centen er eindeloos lang op geparkeerd te laten staan. Als u wilt sparen of beleggen op langere termijn (minstens acht jaar), dan zijn er andere producten die u een hoger rendement zullen opleveren.

  Kies voor een goede spaarverzekering voor het gedeelte van uw vermogen waarvoor u geen enkel risico aanvaardt.
  Kies voor een gediversifieerde fondsenportefeuille voor het gedeelte van uw vermogen waarvoor u wel een beperkt risico aanvaardt, in de hoop zo een hoger rendement op te strijken.

  Laat u tegen deze adviezen in toch liever al uw geld op een spaarrekening staan, waak er dan tenminste over dat uw tegoeden bij een en dezelfde bank niet uitstijgen boven de 100.000 euro per persoon. Dat is immers het plafond dat beschermd wordt door het depositogarantiefonds indien uw bank failliet zou gaan.

   

  Deel dit artikel

;