Dossier
Spaarrekeningen: één rendement, twee componenten

Artikels

 • Artikel
  Spaarrekeningen: één rendement, twee componenten 3 jaar geleden - zondag 16 oktober 2016
  De vergoeding van een gereglementeerde spaarrekening bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie. Om die laatste te verwerven, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Andere spaarrekeningen bieden slechts één rentevoet, maar zijn daarom niet minder interessant. Integendeel zelfs...

   

  Het reële rendement van een spaarrekening berekenen, is niet zo eenvoudig als het lijkt. U mag immers niet gewoon de basisrente en de getrouwheidspremie bij elkaar optellen, want om die premie te verwerven, gelden er voorwaarden. We hebben dan ook een vergelijkingsmodule ontwikkeld die, in functie van het bedrag dat u wenst te sparen, van de tijdshorizon die u voor ogen hebt, en van uw leeftijd, u naar de rekeningen leidt die het meest opbrengen in uw situatie.

   

  Basisrente

  De basisrente wordt toegekend vanaf de eerste dag dat u een storting uitvoert tot en met de dag voordat u het geld opneemt. Ze is niet gewaarborgd en kan dus op elk moment wijzigen.

  De basisrente mag ook variëren in functie van het rekeningsaldo. Nemen we als voorbeeld een bank die een basisrente van 2% biedt indien het rekeningsaldo minder dan 50.000 EUR bedraagt, en 1% indien het hoger is. Hebt u dan 25.000 euro op de rekening staan, dan krijgt u een basisrente van 2%. Maar hebt u 75.000 euro op de rekening staan, dan krijgt u slechts een basisrente van 1%, en niet alleen op het gedeelte boven de 50.000 euro maar op de totaliteit van uw spaargeld.

   

  Getrouwheidspremie

  De getrouwheidspremie is verworven indien uw geld 12 maanden onafgebroken op de rekening blijft. Tijdens deze periode kan de premie niet stijgen of dalen. Na twaalf maanden gaat dan een nieuwe periode in en wordt de getrouwheidspremie genomen die op dat moment geldt. Om die te verwerven, moeten uw centen opnieuw 12 maanden blijven staan. Eens u de premie verworven hebt, wordt ze niet meteen op de rekening gestort. Doorgaans gebeurt dit aan het begin van het volgende kwartaal.

  Als u meerdere stortingen hebt uitgevoerd op uw spaarrekening, dan zult u verschillende getrouwheidspremies aan het verwerven zijn. Wanneer u geld opneemt, dan zal men eerst de stortingen nemen waarvoor de verwerving van de getrouwheidspremie het minst ver gevorderd is.
  Gezien de complexiteit van de berekening van de getrouwheidspremie, is het niet makkelijk om het exacte moment te kennen waarop u uw geld kunt opnemen zonder het risico te lopen dat u de getrouwheidspremie verliest. Daardoor is het vaak bijna onmogelijk om geld op te nemen zonder een deel van de getrouwheidspremie te verliezen.

   

  Rekeningen met slechts één rentevoet

  Sommige banken bieden spaarrekeningen aan die slechts met één rentevoet werken in plaats van met een basisrente en een getrouwheidspremie. Deze "niet-gereglementeerde" spaarrekeningen, zoals ze vaak worden genoemd, zijn zeker niet minder veilig. Aangezien u zich nooit moet afvragen of u geen in opbouw zijnde getrouwheidspremie verliest op het moment dat u geld wilt opnemen, zijn ze zelfs veel transparanter dan de klassieke spaarrekeningen. Het enige nadeel is dat de intresten van dit type spaarrekening onderworpen zijn aan roerende voorheffing. Maar ondanks dat feit, bieden ze vaak toch een hoger rendement dan gereglementeerde spaarrekeningen waarbij de eerste schijf aan intresten vrijgesteld is van roerende voorheffing.

   

  Deel dit artikel