Analyse
Een hogere rente? Doe eens aan maandsparen 5 maanden geleden - woensdag 29 november 2017
De rente mag dan laag staan, sommige banken bieden u veel meer rendement dan gemiddeld. Hun truc? De bedragen die u kunt storten, beperken.

De twee spaarrekeningen die het beste rendement (1,20% alles bijeen) bieden qua maandsparen, zijn DB Saving Plan van Deutsche Bank en Step Up spaarrekening van Beobank. Geef om te beginnen de voorkeur aan de rekening van Deutsche Bank, waarvan de basisrente hoger is. Volgens onze simulaties wordt de rekening van Beobank pas interessant als u uw spaargeld minstens drie jaar op uw rekening laat staan.
Gebruik ook onze spaarrekeningselector en ontdek de spaarrekening die het best bij u past.

Hogere rente

Maandsparen levert u tussen de 0,50% en 1,20% aan rente op. Dat is een stuk hoger dan de vergoeding op klassieke spaarrekeningen die nog slechts 0,11% opleveren. Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden. De stortingen zijn vaak beperkt tot 500 euro per maand.

Voorbeelden zijn het DB Saving Plan van Deutsche Bank en het ING Tempo Sparen van ING. Bij enkelingen zijn de voorwaarden iets soepeler. Bij de Step Up spaarrekening van Beobank bijvoorbeeld kunt u tot 750 euro per maand storten. BNP Paribas Fortis treedt bij het Ster Sparen nog iets soepeler op. U krijgt er niet af te rekenen met een maandelijkse beperking, wel met een jaarlijkse limiet van 9 000 euro.

Maar overschat de rente niet…

De totale rente vertelt niet altijd het gehele verhaal. De samenstelling van basisrente (toegekend in verhouding tot de duur van de belegging) en getrouwheidspremie (toegekend op de sommen die twaalf maanden op de rekening blijven) bepalen het werkelijke rendement.

Nemen we het voorbeeld van DB Saving Plan van Deutsche Bank en van Step Up spaarrekening van Beobank. Beide bieden alles bijeen 1,20%. Maar bij Deutsche Bank bedraagt de basisrente 0,90% en de getrouwheidspremie 0,30%, terwijl de basisrente bij Beobank neerkomt op 0,20% en de getrouwheidspremie op 1%.

Als u elke maand 500 euro stort op beide rekeningen en u uw spaargeld na een jaar opvraagt, hebt u enkel voor de eerste storting recht op uw getrouwheidspremie, aangezien die eerste storting de enige is die twaalf maanden op uw rekening zal hebben gestaan. Voor de elf volgende stortingen ontvangt u dan enkel de basisrente, ofwel 0,90% bij Deutsche Bank en 0,20% bij Beobank. Bij een gelijk rendement kiest u dus beter voor de rekening met de hoogste basisrente.

Deel dit artikel