Analyse
Risicoloos beleggen op 2 jaar: welke formules? 2 jaar geleden - donderdag 29 oktober 2015

U beschikt vandaag over 250 000 euro cash die u binnen twee jaar nodig hebt om een appartement te kopen. Waarin kunt u dat bedrag risicoloos beleggen?

Een rentestijging in de volgende 1 of 2 jaar is onwaarschijnlijk. U focust dus beter op kapitaalbehoud dan op rendement. Helaas zal noodgedwongen immobiel kapitaal over een periode van twee jaar niet veel opleveren, hoogstens een paar duizend euro. Kies er wel voor om veiligheidshalve uw geld te spreiden over ten minste drie instellingen.
Kijk echter de kat uit de boom voor interessante promoties. Zo deden Deutsche Bank en Keytrade Bank de voorbije jaren acties als 4 % voor 4 maanden. Eenmaal een bank een dergelijk aanbod lanceert, kunt u de (tijdelijke) overstap maken.

 

Spaarrekeningen van grootbanken

Dat is het meest flexibele spaarproduct omdat u in de meeste gevallen direct over uw spaargeld kunt beschikken. Maar bij zowat alle grootbanken brengt de gemiddelde spaarrekening een basisrente op van amper 0,10 % en een getrouwheidspremie van 0,10 %.

 

Spaarrekeningen van onlinespelers

De ME3-spaarrekening van MeDirect biedt met 1,40 % netto het hoogste rendement (het feit dat u drie maanden moet wachten om geld op te nemen, is in dit geval geen probleem). Wel kunt u er niet het volledige bedrag onderbrengen gezien uw spaargeld er slechts voor 100 000 euro gewaarborgd is door het depositogarantiesysteem.

 

Kijk dus uit voor nog een andere spaarrekening bij een andere bank en ga voor een hoge basisrente en een zo laag mogelijke getrouwheidspremie. Op een dergelijk korte periode kan het verlies van de getrouwheidspremie (toegekend nadat het geld twaalf maanden onafgebroken op de rekening is blijven staan) het rendement flink beknotten. In die optiek raden we u de Flex rekening van NIBC Direct (1,05 %) of Flex Sparen van MoneYou (basisrente 0,80 % en getrouwheidspremie van 0,40 %) aan.

 

Termijnrekeningen

De termijnrekening van NIBC Direct op 1 jaar is met een nettorendement van 1,28 % het interessantst (tijdelijk aanbod tot 26/11/15 loopt). Op 2 jaar biedt MeDirect met 1,31 % netto het meest.

 

Met een termijnrekening ligt de rente vast tot op de vervaldag. Dat is interessant als de rentedaling zich voortzet. Opgepast wanneer u voor een looptijd van twee jaar kiest en uw project iets sneller dan verwacht kan worden gerealiseerd, dan kunt u voor het einde van de looptijd zeer moeilijk (ofwel met een boete) uw geld recupereren.

 

Spaarverzekeringen

De betere spaarverzekering biedt vandaag nog een jaarrendement tussen 2,50% en 3,25 %. Probleem is echter is dat u minstens acht jaar in een spaarverzekering dient te beleggen. Anders wegen de in- en uitstapkosten veel te zwaar door. U loopt zelfs het risico dat u hierdoor uw beginkapitaal niet recupereert. Bij opneming tijdens de eerste 8 jaar ten slotte zullen de intresten onderworpen zijn aan de roerende voorheffing (momenteel 25 %).

 

Obligaties

Wat obligaties in euro betreft, ligt het rendement van emittenten met een aanvaardbare kredietwaardigheid eveneens veel te laag. In de meeste gevallen komt het rendement niet boven de 1 % uit. Wilt u een hoger rendement, dan moet u emittenten kiezen met een hoger risico.

 

Vreemde munten

U zou kunnen overwegen een termijnrekening of obligatie in een vreemde munt te kopen. U loopt dan wel het risico om tegen valutaverliezen aan te kijken en uw begininleg niet volledig te recupereren.

 

Beleggingsfondsen

Ondanks het grote aanbod in België, zijn er nauwelijks fondsen die voor u in aanmerking komen, door de koersbewegingen die ze kunnen ondergaan. Uitzonderingen zijn de geldmarktfondsen. Ze boeken echter vrijwel noch winst, noch verlies als gevolg van de lage rentevoeten en de hoge kosten. Afblijven dus.

 

Deel dit artikel