Analyse
Sparen: de beste niet-online rekeningen 2 jaar geleden - donderdag 2 juli 2015

Vandaag vindt u de meest gulle spaarrekeningen online. Maar misschien wilt u helemaal niet uw spaarcenten online beheren.

In dat geval kunt u zich enkel richten tot banken die een netwerk van agentschappen hebben. De rentevoeten liggen er lager, maar als men wat zoekt, is het nog mogelijk relatief aantrekkelijke voorwaarden te vinden. We voerden voor u drie simulaties uit.
Voor meer preciezere resultaten, gebruik
onze rekenmodule.

 

We hebben ons beperkt tot banken die een voldoende groot netwerk hebben. Ook hielden we rekening met de volgende factoren: u wenst uw geld een korte of lange periode op de spaarrekening te houden. U verkiest een éénmalige grote storting of maandelijkse stortingen.

 

Scenario 1: voor uw spaargeld op korte termijn

In dit scenario, waarbij uw spaargeld over het algemeen slechts enkele maanden op de rekening blijft, is het belangrijk de spaarrekeningen terug te vinden die een hoge basisrente bieden. De kans is echter groot dat u ontgoocheld zult zijn.

 

De meest gulle spaarrekening, bij BKCP, biedt een basisrente van 0,50 %. Dit terwijl online er rekeningen zijn die tot 1,40 % naar voren schuiven, bijna drie keer zoveel. De naaste achtervolgers, Europabank en Deutsche Bank zijn nog minder gul: 0,30 %.

 

Scenario 2: voor uw spaargeld op lange termijn

Indien u denkt uw spaargeld voor een langere periode te zullen aanhouden, dan zijn de meest gulle spaarrekeningen deze met een hoge getrouwheidspremie. In dit scenario hebben we gekeken hoeveel dit type van rekening elk jaar oplevert. Opgepast, het resultaat van de berekeningen zal gevoelig verschillen indien u uw geld na de storting niet voor een periode van twaalf maanden onafgebroken op de rekening laat staan. In dit geval verliest u de getrouwheidspremie die u nog aan het opbouwen was en blijft er enkel een magere basisrente over.

 

Het is evenwel moeilijk om altijd exact te weten wanneer u het geld zal opnemen. Zorg er dan ook voor dat u voor dergelijke spaarrekeningen het geld minstens drie jaar op de rekening zal kunnen houden. Zelfs al neemt u uw geld niet op exact op de verjaardag van de storting dan nog zal u drie keer een mooie getrouwheidspremie hebben opgestreken en dit zal het verlies van de laatste premie, die nog niet helemaal was verworven, teniet doen.

 

BKCP (maar u moet wel minstens 10 000 euro op de Loyalty rekening plaatsen) en bpost bank bieden de beste rentevoeten.

 

Scenario 3: regelmatig spaargedrag

We hebben in dit scenario rekening gehouden met een regelmatig spaargedrag van elke maand 200 euro. De meest gulle spaarrekeningen zijn in dit geval de rekeningen die precies hiervoor zijn bestemd. Deze spaarrekeningen beperken het bedrag dat u er elke maand mag opzetten tot 500 euro (9 000 euro per jaar bij BNP Paribas Fortis).

 

De twee meest interessante rekeningen zijn die van KBC en bpost bank. Deze van BNP Paribas Fortis en Belfius doen het minder goed omdat de basisrente wel echt laag ligt (0,10 %). Volgens onze simulaties is dit type van spaarrekening vooral interessant wanneer u geen opneming doet tijdens de eerste drie jaar.

Deel dit artikel