Analyse
Elke maand een beetje sparen 3 jaar geleden - donderdag 19 maart 2015

Sommige banken bieden spaarrekeningen aan waarop u maandelijks een beperkt bedrag kunt storten en die betere voorwaarden bieden dan hun klassieke aanbod. Interessant?

Over het algemeen mag u op de meeste van deze rekeningen maximum 500 euro storten. Beleg erin gedurende minimum 2 à 3 jaar.
– Voor een periode van 3 jaar met maandelijkse stortingen van 250 is de interessantste rekening die van MeDirect (geen plafond!). Het rendement van die rekening (1,60 %) ligt nochtans iets lager dan bij de concurrentie maar bij MeDirect is er geen getrouwheidspremie en wordt u dus nooit ‘gestraft’ indien u geld opneemt.
– Bij de rekeningen met regelmatige stortingen is momenteel Start2Save van KBC het interessantst.

 

Aanbod

– KBC Start2Save biedt met een basisrente van 1 % en een getrouwheidspremie van 0,75 % (maar vanaf 23/04 verlaagd tot 0,50 %) flink wat meer dan de klassieke spaarrekening van KBC, die amper 0,25 % in totaal biedt.
– bpost bank biedt op de Ritmo-rekening een basisrente van 0,30 % en een getrouwheidspremie van 1,50 %, terwijl haar klassieke spaarrekening slechts 0,30 % in totaal biedt.
– Belfius (Spaarrekening +; 0,10 % + 1,15 %) en Triodos (Maandsparen; 0,25 % + 0,55 %) zijn wat minder gul, maar bieden ook veel betere voorwaar den dan op hun klassieke rekeningen.
– BNP Paribas Fortis en Fintro bieden een rekening Woonsparen aan (0,20 % +1,50 %). In principe kunt u deze rekening ook voor andere doeleinden gebruiken. Ze is voorbehouden voor mensen van 18 tot 35 jaar (daarna omgezet in een klassieke spaarrekening, 0,20 % + 0,10 %).

 

Verplicht te spijzen?

Bij Belfius, KBC en Triodos dient u de ‘maandelijkse’ rekeningen te spijzen via een doorlopende opdracht. Het is echter niet verboden om die opdracht tijdelijk op te schorten of om het bedrag ervan te wijzigen. Bij bpost bank en BNP Paribas Fortis/Fintro mag u storten wanneer u wilt (maar niet boven het plafond).

 

Plafond overschreden?

– Bij BNP Paribas Fortis en Fintro krijgt u het teveel gewoon teruggestort.
– Triodos behoudt zich het recht om indien u te veel stort, uw Maandsparen om te zetten in een klassieke spaarrekening (0,20 % + 0,10 %).
– Ook KBC kan uw Start2Save-rekening omzetten in een gewone spaarrekening als u te veel stort.
– Bij Belfius kan de rentevergoeding op de hele rekening terugvallen naar 0 %

 

Waarom een plafond?

De banken die spaarrekeningen met maandelijkse stortingen aanbieden, tonen zich van hun gulle kant en bieden in elk geval meer dan op hun klassieke rekeningen. Maar ze houden wel een slag om de arm. Gezien de maximumbedragen (plafonds) vermijden ze dat klanten grote sommen van hun historische rekeningen overhevelen.

 

Ze kunnen met (vrij) hoge rentevoeten uitpakken en laten uitschijnen dat ze de concurrentie met de internetbanken aangaan, ze trekken vers spaargeld aan, en ze verminderen misschien de zin van hun klanten om hun heil elders te zoeken... dit alles zonder dat het hen zelf veel kost.

 

Vrije geldopnames

U kunt in principe op elk moment geld opnemen van dit type rekeningen, maar u doet er goed aan om dat niet al te snel te doen. De getrouwheidspremie, goed voor een groot deel van de totale rentevergoeding, is immers voor elke storting maar verworven na 12 maanden (neemt u uw geld op na 1 jaar, dan hebt u enkel de premie verworven op de storting die u hebt uitgevoerd in maand 1).

 

Dit soort rekeningen is enkel interessant als u er voor minstens twee à drie jaar stortingen op uitvoert en tussentijds geen geld opneemt. Hebt u uw centen wellicht sneller nodig, kies dan voor een rekening met een hoge basisrente. Gebruik hiervoor onze rekenmodule.

 

250 € per maand sparen gedurende drie jaar...
Hoeveel levert u dat op?
Op basis van de rentevoeten half maart 2015
KENMERKEN VAN DE SPAARREKENING
kapitaal na 3 jaar
MeDirect – ME3
Basisrente: 1,60 % – Getrouwheidspremie: 0,00 %
Internetrekening – Opzegtermijn van drie maanden bij geldopname.
Geen plafond op maandbasis voor de stortingen
9 224 €
 
KBC – Start2Save
Basisrente: 1,00 % – Getrouwheidspremie: 0,75 %
Maandelijks plafond van 500 €
9 214 €
bpost bank – Ritmo-rekening
Basisrente: 0,30 % – Getrouwheidspremie: 1,50 %
Maandelijks plafond van 500 €
9 189 €
BNPP Fortis en Fintro – Woonsparen
Basisrente: 0,20 % – Getrouwheidspremie: 1,50 %
Rekening voorbehouden aan (jong)volwassenen van 18 tot 35 jaar
Maximum van 6 000 € per kalenderjaar – Minstens 100 € per storting
9 175 €
MoneYou – Direct Sparen
Basisrente: 1,15 % – Getrouwheidspremie: 0,00 %
Geen plafond op maandbasis voor de stortingen – Internetrekening 
9 161 €
NIBC Direct – Flex rekening
Basisrente: 1,12 % – Getrouwheidspremie: 0,00 %
Geen plafond op maandbasis voor de stortingen – Internetrekening
9 158 €
Belfius – Spaarrekening +
Basisrente: 0,10 % – Getrouwheidspremie: 1,15 %
Maandelijks plafond van 500 € 
9 127 €
Triodos – Maandsparen
Basisrente: 0,25 % – Getrouwheidspremie: 0,55 %
Maandelijks plafond van 500 € – Internetrekening
9 089 €

 

Deel dit artikel