Analyse
Duurzaam sparen in Belgiƫ 3 jaar geleden - donderdag 29 januari 2015

U spaart aan een marktconform tarief en uw geld wordt herbelegd in duurzame projecten.

Duurzaam sparen betekent kiezen voor een financieel product dat niet alleen louter rendement beoogt, maar ook een meerwaarde biedt op ecologisch, ethisch of sociaal gebied. Die vlag dekt een heel uiteenlopende lading: milieuzorg, ontwikkelingshulp, ondersteuning van sociale projecten, uitsluiten van kinderarbeid, wapenproductie...

 

Weinig aanbod

Als u een duurzame formule zoekt waarbij u uw geld snel kunt opvragen of voor hooguit enkele jaren vastzet, dan beschikt u niet over veel mogelijkheden. Slechts drie banken hebben een duurzame spaarrekening op schap staan: EVI, VDK Spaarbank en Triodos Bank. Enkel die laatste beschikt over een duurzame termijnrekening.
Overzicht van de duurzame producten: febelfin.be.

 

Verschilpunten?

Wat is het grote verschil met niet-duurzaam sparen? In beide gevallen stelt u uw geld ter beschikking van uw bankier voor een korte of langere periode. Bij duurzaam sparen zal uw geld uitsluitend gebruikt worden om duurzame projecten te financieren. En dat mag u vrij ruim zien. Van investeringen in recyclagebedrijven (kringloopcentra), producenten van groene energie (zonne-energie) en bedrijven werkzaam in de zorgsector (ziekenhuizen, serviceflats, sociale werkplaatsen) over investeringen in de kunst- en cultuursector (theater, dans, erfgoed) tot het verlenen van microkredieten in ontwikkelingslanden. De hulp komt er via kredieten en obligaties.

 

Kost die duurzaamheid u centen?

Een duurzame bestemming verwachten van uw spaargeld is één ding, maar boet u daarbij ook aan opbrengsten in? Het antwoord is zowel ja als neen. Als u de opbrengsten vergelijkt met de beste tarieven op onze markt, dan krijgt u minder dan MoneYou (1,3 %) of MeDirect (1,25 %). Uitzondering op de regel is Evi die met hoge rentevoeten schermt. Vergelijkt u echter met de grootbanken; dan zijn de opbrengsten bij Triodos en VDK in lijn met die van BNP Paribas Fortis en ING, en zelfs iets beter als Belfius en KBC. Louter kijkend naar opbrengsten kunnen we dan ook spreken van marktconforme tarieven wat Triodos en VDK betreft, maar niet van beste keuzes. De spaarrekeningen van Evi behoren daarentegen tot de meer renderende op onze markt.

 

Zelf een inspanning doen?

Kiezen voor een spaarrekening die meer opbrengt, om vervolgens (een deel van) die meeropbrengst te schenken aan een goed doel naar keuze (vergeet uw fiscaal attest voor uw gift vanaf 40 euro niet!), is niet echt vergelijkbaar. Uw belegde kapitaal blijft dan immers nog altijd niet-duurzame oorden opzoeken. Weet dat u bij Triodos en VDK kunt opteren voor een al dan niet volledige schenking van uw opgespaarde rente aan een goed doel naar keuze of aan partnerorganisaties?

 

Nog altijd kruimels

De belegde gelden in duurzaam sparen blijven marginaal. Eind december stak er bij Triodos en VDK zo’n 1,5 miljard euro op de bovenstaande producten. Dat is ongeveer 0,5 % van de totale inlage geparkeerd op de deposito’s (zowat 270 miljard euro). Nochtans hoeven die spaarrekeningen niet onder te doen voor de concurrentie.

 

Triodos Bank

Spaarrekening (0,2 % basisrente + 0,1 % getrouwheidspremie)
Spaarrekening plus (0,25 % + 0,1 %, vanaf 25 000 euro)
Junior spaarrekening (0,3 % + 0,5 %, voor mensen < 18 jaar)
Termijnrekening met looptijden van 1 jaar (0,22 % netto) tot en met 10 jaar (1,09 %)

 

Triodos doet zelf de screening. Duurzaamheid zit in het DNA van Triodos. Alle middelen gaan richting duurzame projecten.
Op www.triodos.be klikt u op zie wat uw geld doet om een overzicht te krijgen van de bestemming.

 

VDK spaarbank

SpaarPlus-rekening (0,25 % basisrente + 0,1 % getrouwheidspremie)
Half 2013 sloot de bank de duurzame spaarrekeningen Solidariteitsspaarrekening en Wereldspaarrekening.

 

De screening wordt uitbesteed aan specialist Forum Ethibel. De instelling doet als enige nog aan solidair sparen: ze keert uit eigen zak 0,05 % van de spaarinlage uit aan zeven organisaties zoals Broederlijk Delen, FairFin en Welzijnszorg. Daarnaast zorgt ze voor een duurzame bestemming van uw geld. Daarvoor klikt u op www.vdk.be op producten, sparen en spaarPlus rekening.

 

EVI

Evi Spaarrekening (1 % basisrente + 0,3 % getrouwheidspremie)
Evi Getrouwheidsrekening (0,2 % + 1,4 %), een van de beste keuzes wat vergoeding betreft. 

 

De spaarrekeningen hebben pas sinds half oktober hun duurzaamheidslabel. Ze worden gescreend door twee externe bureaus: Forum Ethibel en Global Engagement Services.
Op www.evi.be: algemeen overzicht over de bestemming van uw geld in het rapport van Forum Ethibel.
Evi is een onderdeel van Nederlandse bank Van Landschot Bankiers (geen onbekende in duurzaamheidsmiddens).


Deel dit artikel