Analyse
Evi krijgt duurzaamheidslabel 3 jaar geleden - dinsdag 25 november 2014

De bank Evi biedt niet alleen hogere rentevoeten dan de grootbanken, haar spaarrekeningen dragen sinds kort de titel « duurzaam ».

Wilt u de tarieven kennen van deze rekeningen en ze vergelijken met die van de concurrentie, gebruik dan onze rekenmodule.

 

Slechts drie duurzame spelers

Half oktober slaagde Evi erin om haar twee spaarrekeningen te laten registreren als duurzame spaarproducten bij de Belgische bankenfederatie Febelfin. Wie dacht dat de markt van duurzame spaarproducten na de teloorgang van Krekelsparen (BNP Paribas Fortis) in 2013 aan een zwanenzang begonnen was, krijgt dus ongelijk. Dat is niet gering. Want op die lijst pronken spaarrekeningen van slechts twee andere instellingen: VDK Spaarbank en Triodos Bank. Evi is dan ook de derde bank die officieel duurzame spaarproducten aanbiedt in België.

 

Wat is duurzaam sparen?

Een duurzaam spaarlabel is dan ook niet gemakkelijk te verkrijgen. De bankier aan wie u uw centen toevertrouwt moet garanderen dat uw geld gebruikt zal worden voor ‘duurzame’ doeleinden. Dat zijn investeringen en beleggingen in bedrijven en projecten die aan bepaalde sociale, maatschappelijke en ecologische criteria voldoen.

 

In het geval van Evi wordt vooral gemikt op obligaties en kredieten van bedrijven. Daarnaast zijn er ook uitsluitingscriteria. Zo wordt financiering van de wapenindustrie uitgesloten en wordt nagegaan of de tien principes van het Global Compact van de Verenigde Naties worden nageleefd op het vlak van mensenrechten, werk, milieu en corruptie.

 

Door nu op de officiële lijst te staan van Febelfin enerzijds, en anderzijds ook uit te pakken met het certificaat van Forum Ethibel, een adviesbureau voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren, kan Evi vanaf nu haar duurzaamheid in de verf zetten.

Deel dit artikel